9 Mart 2009 Pazartesi

1.Roma LİSE 11.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 3.SINIF

1.Roma LİSE 11.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 3.SINIF

Denizden 24 km uzaklıkta Tiber Nehri üzerindeki bir adaya 3000 yıl kadar önce kurulmuştur. Roma; sanatın, tarihin ve dinin iç içe geçtiği bir kenttir. Roma, dünya tarihindeki belirleyici rolünü asırlar boyu sürdürdüğünden olsa gerek “Dünyanın başkenti” unvanına layık görülmüştür.İngiltere’den Basra Körfezi’ne Karadeniz kıyılarından Afrika’ya kadar uzanan

Roma İmparatorluğu’nun başkenti idi. Bundan dolayı yalnızca imparatorluğun sınırları içerisinde kalan yerleri değil dünyanın büyük kesimini siyasi ve dinî olarak etkisi altına almıştır.

Roma’nın gücü doğuya yani İstanbul’a kayınca şehir hem etkisini yitirmeye başladı hem de nüfusu önemli oranda azaldı. 1870′ te Birleşik İtalya’nın başkenti olmasına rağmen nüfusu hâlâ 200 bin civarındaydı. Siyasi, dinî ve kültürel odak noktası olarak çok hızlı bir büyüme sürecine giren Roma’nın nüfusu ancak 1930′da bir milyona, 1960′ta iki milyona, günümüzde ise üç milyona ulaşmıştır . Roma, Katoliklerin dinî merkezi olan Vatikan’ı içine aldığından çift başkent rolüne de sahiptir. Vatikan bağımsız bir bütünlük hâlinde işlev görmektedir ve küresel etkisi İtalya’dan çok daha büyüktür.

COĞRAFYA 11 DERS KİTABI
COĞRAFYA 11 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder