9 Mart 2009 Pazartesi

2.BÖLÜM ÖLÇME DEĞERLENDİRME SORULARININ CEVAPLARI SAYFA 47 LİSE 11.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 3.SINIF KLASİK SORULAR

2.BÖLÜM ÖLÇME DEĞERLENDİRME SORULARININ CEVAPLARI SAYFA 47 LİSE 11.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 3.SINIF KLASİK SORULAR

Aşağıdaki soruları cevaplandırınız.

1.Çin’de nasıl bir nüfus politikası uygulanmaktadır?

Çin’de nüfus artış hızı planlanandan daha yüksek çıktığı için resmen ilan edilmeyen tek çocuk siyaseti izlenmeye başlanmıştır.Çin’de bu politika şehirlerde sıkı sıkıya uygulanmış ve kırsal kesimde iki kız çocuğa izin verilmiştir. Çin’de kırsal kesimde yaşayıp tek erkek çocuğu veya iki kız çocuğu olan ailelere anne, baba 60 yaşını geçtiklerinde yılda 75 dolara denk gelecek bir maaş bağlanmaktadır.

Çin nüfus artış hızını azaltıcı yönde politika uygulamaktadır.

2.Nüfus değişiminde rol oynayan faktörler nelerdir?

Doğumlar,Ölümler,Göçler,Bir ülkenin toprak kazanması ya da kaybetmesi nüfusun değişiminde rol oynayan faktörlerdir.

3.Bir ülkede genç nüfusun artması sizce avantaj mıdır? Açıklayınız.

Ülkede genç nüfusun artmasının avantajları ve dezavantajları vardır. Avantajları;Üretimin artması,Ülkenin savunma gücünün artması,Aktif(çalışan ve çalışabilecek) nüfus oranının artması

Genç ve eğitilebilir nüfus oranının artması, İşgücünün ucuzlaması ve tüketimin artmasıdır.

Dezavantajları;Tasarrufların azalması,Kişi başına düşen gelirin azalması,Eğitim ve sağlık hizmetlerinin yetmemesi,İşsizliğin artması,Köyden kente göçün artması,Sosyal sorunların artması,Doğal kaynakların tüketiminin artması,Devletin giderlerinin artması, Ülke kalkınmasına daha az kaynak ayrılabilmesi, Dengesiz beslenme sorunun ortaya çıkmasıdır.

4.Roma şehrine tarihsel süreç içinde önem kazandıran özellikler nelerdir?

Roma; sanatın, tarihin ve dinin iç içe geçtiği bir kenttir. Roma, dünya tarihindeki belirleyici rolünü asırlar boyu sürdürdüğünden olsa gerek “Dünyanın başkenti” unvanına layık görülmüştür. Roma İmparatorluğu’nun başkenti idi. Bundan dolayı yalnızca imparatorluğun sınırları içerisinde kalan yerleri değil dünyanın büyük kesimini siyasi ve dinî olarak etkisi altına almıştır. 1870′ te Birleşik İtalya’nın başkenti olmuştur.Siyasi, dinî ve kültürel odak noktası olarak çok hızlı bir büyüme sürecine girmiştir.Roma, Katoliklerin dinî merkezi olan Vatikan’ı içine aldığından çift başkent rolüne de sahiptir. Vatikan bağımsız bir bütünlük hâlinde işlev görmektedir ve küresel etkisi İtalya’dan çok daha büyüktür.

5.Nüfus politikalarının olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir?

Olumlu Sonuçları

Anne ve bebeklerin sağlık düzeylerinin yükselmesi

Kişi başına düşen gelirin artması

Eğitim ve sağlık hizmetlerinin gelişmesi

İşsizliğin azalması

Köyden kente göçün azalması

Sosyal sorunların azalması

Tasarrufların artması

Tüketimin azalması

Doğal kaynakların tüketiminin azalması

Devletin giderlerinin azalması

Ülke kalkınmasına daha fazla kaynak ayrılabilmesi

Olumsuz Sonuçları

Cinsiyet dengesizliği

Yaşlı nüfus oranının artması(Bağımlı nüfus oranının artması)

Genç ve eğitilebilir nüfus oranının azalması

Aktif(çalışan ve çalışabilecek) nüfus oranının azalması

Ülkenin savunma gücünün azalması

Sosyal güvenlik sisteminde sorunları ortaya çıkması

6.New York şehrinin dünya çapında öneme sahip olmasında hangi özellikleri etkili olmuştur?

ABD’nin eski başkenti olması, ABD’nin ve dünyanın önemli şirketlerinin merkezleri, sivil toplum örgütleri, ulusal ve uluslararası etkili medya kuruluşları burada toplanması,

New York’un caddelerinden biri olan Wall Street, dünyanın bir numaralı finans merkezi olması, dünyanın en kalabalık yerleşim bölgelerinden biri olması, ticaret ve sanayinin olduğu kadar eğitim ve kültür faaliyetlerinin de yoğunlaştığı bir yerleşim merkezi olmasıdır.

7.Bir ülkede çalışma çağı dışındaki nüfusun artmasının olumsuz yansımalarını belirleyiniz.

Çalışan nüfus azalır, bağımlı nüfus artar, sosyal güvenlik sistemi çökme noktasına gelir,devletin vergi gelirleri azalır, Tasarruflar azalır,Kişi başına düşen gelir azalır,Eğitim ve sağlık hizmetleri yetmez,Sosyal sorunlar artar,Üretim azalır, Devletin giderleri artar,Ülke kalkınmasına daha az kaynak ayrılabilir,Dengesiz beslenme sorunu ortaya çıkar,İç ve dış göçler artar.

8.Bir ülkede nüfus artış hızının sürekli azalması hangi olumsuzluklara neden olur?

Yaşlı nüfus oranının artması(Bağımlı nüfus oranının artması), Genç ve eğitilebilir nüfus oranının azalması,

Aktif(çalışan ve çalışabilecek) nüfus oranının azalması, Ülkenin savunma gücünün azalması,Sosyal güvenlik sisteminde sorunların ortaya çıkması, devletin vergi gelirleri azalır, Tasarruflar azalır,Kişi başına düşen gelir azalır,üretimin azalması, Devletin sağlık giderlerinin artması gerçekleşir.

9.Dünyanın en büyük şehirleri nerelerde kurulmuştur? Bunda hangi özellikler etkili olmuştur?

Özellikle Kuzey Yarımkürede ve Orta Kuşakta (300-600) kurulmuştur.Sanayi,ticaret ve ulaşımın geliştiği alanlarda büyük şehirler kurulmuştur.Sanayi Devriminden sonraki dönemlerde sanayileşen yerlerde çok büyük şehirler ortaya çıkmıştır.Özellikle ticaret,sanayi,liman ve siyasi fonksiyonlar etkili olmuştur.

10.Ölüm oranı, nüfus patlaması, nüfus planlaması, nüfus politikası, aktif nüfus, demografik şişme kavramalarını açıklayınız.

Ölüm Oranı: Genel olarak, genelde yıllık hesaplanan, her 1000 kişi başına ölümlerin sayısının oranıdır.

Nüfus Patlaması: Günümüz toplumlarında hayat şartlarındaki türlü iyileşmeler sonucu ölüm oranlarının düşmesi, doğum oranlarının ise değişmemesi sonucu nüfusun büyük hızla çoğalmasıdır.

Nüfus Planlaması: Ailelere, sahip olmak istedikleri ve yetiştirebilecekleri çocuk sayısı konusunda karar verebilme ve bunu gerçekleştirecek yöntemleri uygulayabilme imkânlarının verilmesidir.

Nüfus Politikası:Nüfus artış hızını azaltmak ya da arttırmak veya nüfusun niteliklerini arttırmak için devletler tarafından yapılan çalışmaların tümüne nüfus politikası denir.

Aktif nüfus: 15- 64 yaş arasındaki nüfusa çalışma çağındaki nüfusdenilmektedir.Çalışanlar ve iş arayanlar bu nüfus içinde yer alır.

Demografik Şişme: Kentlerin sanayi, ekonomik, kültürel özelliklerini gerçekleştirmeden, aşırı nüfuslanarak büyümesidir.Şanlı Urfa ve Diyarbakır’ın terör nedeniyle göç edenlerce nüfusunun arttırılması

11.Japonya’da nüfus artışını teşvik eden nüfus politikaları uygulansa da nüfus artışı istenen düzeyde değildir. Bunun nedenlerini açıklayınız.

Japonya’nın gelişmiş bir ülke olmasıdır.Gelişmiş ülkelerde doğum oranları ve nüfus artış hızı düşüktür.doğum oranlarının düşük olmasının nedenleri: sanayileşme ve kentleşme,kadının çalışma hayatındaki yerini alması,eğitim düzeyinin artması,refah düzeyinin artması,doğum kontrolü ve evliliklerin geç yaşlarda yapılmasıdır.

12.Aşağıdaki piramitte Japonya’nın 1955- 2015(tahminî)yılları arasındaki nüfus değişimi gösterilmiştir. Bu değişimin gerçekleşmesi için Japonya nasıl bir nüfus politikası uygulamış olabilir?

Japonya nüfus artış hızını düşürücü bir nüfus politikası uygulamıştır.

COĞRAFYA 11 DERS KİTABI
COĞRAFYA 11 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder