8 Mart 2009 Pazar

3.BÖLÜM ÖLÇME-DEĞERLENDİRME SORULARININ CEVAPLARI SAYFA 54 LİSE 12.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 4.SINIF KLASİK SORULAR

3.BÖLÜM ÖLÇME-DEĞERLENDİRME SORULARININ CEVAPLARI SAYFA 54 LİSE 12.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 4.SINIF KLASİK SORULAR
Aşağıdaki soruları cevaplandırınız.

1.1950′den sonra dünya nüfusunun hızla artmasının başlıca nedenleri nelerdir?
Teknoloji, tıp ve ulaşımda meydana gelen gelişmeler sonucu insanların yaşam düzeylerinin yükselmesi ve buna bağlı olarak ölümlerin azalması ve insanların ortalama yaşam süresinin uzamasıdır.

2.2015 yılından sonra nüfus artışı aynı şekilde devam ederse ne tür sorunlarla karşılaşılabilir?
Dünya nüfusu önümüzdeki yıllarda artmaya devam edecek ama bu artış yavaşlayacaktır. Artışın yavaşlamasının en önemli nedeni doğum oranlarının azalması olacaktır. Doğum oranlarının azalması ile genç nüfus oranının azalmasına; ortalama yaşam süresinin uzaması da yaşlı nüfusun artmasına yol açacaktır. Çalışacak ve üretecek insan sayısı azalacak ve sosyal güvenlik sistemleri çökme noktasına gelecektir.

3.1950–2000 yılları arasında şehirleşme sonucu ortaya çıkan olumsuz sonuçları önlemek için i 2010- 2050 yılları arasında ne gibi çalışmalar yapılmalıdır?
Her şeyden önce kırdan kente göçü önleyecek tedbirler alınmalı, şehirlerin yeniden planlanmalı ve düzenlenmeli, alt yapı yatırımlarına önem verilmeli, yeşil alanlar arttırılmalı, alan tasarrufu sağlayacak çalışmalar başlatılmalı, su kaynakları korunmalı, motorlu araç kullanımını azaltıcı tedbirler alınmalı, kentsel dönüşüm projeleri ile gecekondulaşmanın önüne geçilmeli, çöplerin geri dönüşümünü sağlayan tesisler kurulmalı, sanayi tesisleri şehir dışına taşınmalıdır ve sosyoekonomik sorunların çözümü için projeler geliştirilmelidir.

4.1950′li yıllarda başlayarak günümüzde de devam eden göç olgusunun olumsuz sonuçlarını olumlu hâle getirmek için ne gibi çalışmalar yapılabilir?
Şehirlerin yeniden planlanmalı ve düzenlenmeli, alt yapı yatırımlarına önem verilmeli, yeşil alanlar arttırılmalı, alan tasarrufu sağlayacak çalışmalar başlatılmalı, su kaynakları korunmalı, motorlu araç kullanımını azaltıcı tedbirler alınmalı, kentsel dönüşüm projeleri ile gecekondulaşmanın önüne geçilmeli, çöplerin geri dönüşümünü sağlayan tesisler kurulmalı, sanayi tesisleri şehir dışına taşınmalıdır ve sosyoekonomik sorunların çözümü için projeler geliştirilmelidir.

5.Ruhr Bölgesi’nin Almanya’nın en önemli madencilik ve sanayi bölgesi olmasının başlıca nedenleri nelerdir?
Ruhr bölgesinde taşkömürü ve demir çelik yataklarının bulunması ve bu madenlerin varlığına bağlı olarak demir-çelik sanayinin bu bölgede gelişmesidir. Ayrıca bölgede demir-çelik sanayinin ve enerji kaynaklarının varlığına bağlı olarak diğer sanayi dalları da gelişmiştir. Ruhr bölgesinden geçen Ren nehri de ulaşım bakımından avantajlar sağlamaktadır. Almanya’nın coğrafi konumu ve gelişmiş bir ülke olması bu bölgenin son derede gelişmiş ve sanayileşmiş bir bölge olarak ortaya çıkmasına neden olmuştur.



COĞRAFYA 12 DERS KİTABI ETKİNLİKLERİ
COĞRAFYA 12 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF ÖDEVİ
LİSE 4 COĞRAFYA
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder