10 Mart 2009 Salı

4.BÖLÜM ÖLÇME DEĞERLENDİRME SORULARININ CEVAPLARI SAYFA 137-138 KLASİK SORULAR LİSE 3 COĞRAFYA 11.SINIF KİTABI LİSE 3.SINIF

4.BÖLÜM ÖLÇME DEĞERLENDİRME SORULARININ CEVAPLARI SAYFA 137-138 KLASİK SORULAR LİSE 3 COĞRAFYA 11.SINIF KİTABI LİSE 3.SINIF

Aşağıdaki soruları cevaplandırınız.

1.Sanayi ve hizmet sektörü ülkemizin en fazla nerelerinde gelişmiştir? Bunun sebepleri nelerdir?

Ülkemizde özellikle Marmara ve Ege bölgeleri sanayi ve hizmet sektöründe ön plana çıkan yerleridir. Diğer bölgelerde ise büyük şehirler bu konuda öncülük yapar.

Bu alanlarda sanayi ve hizmet sektörünün gelişme sebebi olarak İklim şartları ile yer şekillerinin elverişli olması, yerleşmeye uygun alanlar olmaları, ulaşım, hammadde, işgücü, sermaye birikiminin güçlü olması ve önemli bir Pazar oluşturmaları söylenebilir. Yine sanayinin gelişmesiyle ortaya çıkan kentleşme hizmet sektörünün gelişmesini olumlu etkiler.

2.Ülkemizdeki ekonomik faaliyetlerin sektörel dağılımı ile yüzey şekilleri arasında nasıl bir ilişki vardır?

Ekonomik faaliyetlerle yer şekilleri arasında direk bağlantı vardır. Yer şekillerinin elverişsiz olduğu engebeli araziler tarımsal sektörü geri plana iterken iklime bağlı olarak büyük baş hayvancılığı etkili kılabilir. Yer şekillerinin düz olduğu alanlar daha çok tarımsal faaliyetlerin ön plana çıkmasında etkili olmaktadır. Doğu Anadolu bölgesinde elverişsiz yer şekilleri yükseltinin fazla olması enerji sektörünü ön plana çıkartırken tarımı geri plana itmiştir. Yer şekilleri bir bölgedeki ekonomik faaliyetleri etkiler buda sektörel dağılıma yön verir.

3.Ekonomi politikaları kalkınmayı nasıl etkiler?

Ekonomide planlama çok önemlidir. Rotasız bir gemi olmak rüzgârlar tarafından savrulmaya yok açar. Ülke ekonomileri de bir politika oluşturmalı bunu ülke şartlarına en uygun şekilde uygulamalıdır. Bu tür politikalar ülkelerin ekonomik göstergelerindeki dalgalanmaları en aza indirir.

4.Teşvik politikalarının olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir? Teşvik politikalarında başarıya ulaşabilmek için nelere dikkat edilmelidir?

Teşvik politikaları ülke içerisindeki farklı derecelerde gelişme göstermiş ve bu sebepten dolayı ekonomik uçurumların yaşandığı bölgeler arasında dengeyi kurmak geri kalan bölgelerin gelişmelerine yardımcı olmak açısından son derece faydalıdır. Bölümler arasındaki sosyal yapının dengelenmesi gelir dağılımının daha adaletli bir hal almasında etkilidir.

SAKINCALARI:

Art niyetli yaklaşımların olması alınan kredilerin devleti zarar ettirecek şekilde kullanılması başka işlere aktarılması ülkeye ekonomik yük olarak geri döner.

5.Ülkemizdeki ekonomik faaliyetler üzerinde en fazla etkili olan faktör nedir? Neden?

Ekonomiyi etkileyen faktörler: a)Coğrafi Konum, b)Yer Şekilleri, c)İklim d)Nüfus ve Yerleşme

En fazla etkileyen: Yeryüzü şekilleri

Sebebi: Arazinin düz veya engebeli oluşu insan faaliyetlerini özellikle de Tarım ve Ulaşımı direkt etkiler. Dolaylı olarak ta İklimi etkiler; Yükselti ve dağların uzanışı da İklim şartlarını belirler. İklim ise insan faaliyetlerini belirleyen ana etkenlerdendir.

6.Yurdumuzda deprem afetinin çok sık yaşanmasının nedenleri nelerdir?

Türkiye genç oluşumlu, aktif fay hatlarının çok olduğu bir ülke olduğu için. Aktif fay hatları üzerine yerleşmeler kurulması ve depreme dayanıklı olmayan yapıların çokluğu.
Ülkemizin alp himalaya kıvrım dağ sırası içerisinde olmasına bağlı olarak kuzey Anadolu, batı Anadolu ve doğu Anadolu fay hatlarının üzerinde bulunması depremi destekler.

7.Yurdumuzda heyelan olaylarının görüldüğü yerler nereleridir? Bu yerlerin ortak özellikleri nelerdir?

Karadeniz Bölgesi, özellikle Doğu Karadeniz bölümü .
Nedenleri: Dağlık ve engebeli arazinin çok olması yanında bol yağışın varlığı ana etkendir.
Heyelan oluşumunu etkileyen faktörler:
a)Tabakaların yapısı (Killi arazi),
b)Bol yağış,
c)Kuvvetli eğim
d)Tabakaların duruşu

8.Ülkemizde Muğla, Antalya ve İzmir’de çok sayıda orman yangını çıkmasının nedenleri nelerdir?

Bu bölgelerde nemin azlığı ve yaz kuraklığına bağlı olarak toprağın ve bitkilerin kuru bir özellik göstermesi. Yine bu bölgelerde tutuşmaya müsait kızılçam ağaçlarının ince yapraklarının yaz kuraklığı ile birlikte çabuk alev alabilmesi etkili etkenlerdir. Yine bu özelliklerinin yanında rüzgâr alma durumlarının fazla olmasıdır.

9.Ekonomik planlama yapılırken hangi tip bölgelerin özellikleri daha çok dikkate alınır? Neden ?

Ekonomik Özelliklerine Göre Bölgeler dikkate alınmalıdır
Nedeni: Ekonomik Bölgeler dikkate alınmadan, ekonomi ile ilgili doğru planlama yapılamaz.

10.Türkiye’de coğrafi bölgelerin oluşturulmasında denizlerin hangi etkileri ve özellikleri dikkate alınmalıdır?

İklim üzerindeki etkisi
Ulaşım faaliyetlerine etkisi
Su ürünleri bakımından katkısı
Deniz turizmi bakımından katkısı

COĞRAFYA 11 DERS KİTABI
COĞRAFYA 11 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder