9 Mart 2009 Pazartesi

5.BÖLÜM ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF SAYFA 95 KLASİK SORULAR

5.BÖLÜM ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF SAYFA 95 KLASİK SORULAR

Aşağıdaki soruları cevaplandırınız.

1.Ulaşım ağlarının ortaya çıkmasında hangi faktörler etkili olmuştur?

Günümüzdeki ulaşım sistemlerinin gelişmesinde Sanayi Devrimi’nin büyük rolü olmuştur. Sanayi Devrimi’yle başlayan ham madde talebi, tarım ve madencilik başta olmak üzere birçok ekonomik faaliyetin yapısal değişime uğramasına neden olmuştur. Üretim ve tüketim büyük çapta taşıma faaliyetleriyle gerçekleştirilmeye başlanmıştır.

Günümüzde demir çelik sanayisinin gelişmesine paralel olarak ulaşım araçları da gelişmiştir. Kuşkusuz bu gelişmede, çeşitli enerji kaynaklarının ayrı bir önemi vardır. Ulaşım ağlarının ortaya çıkmasında doğal şartlarla birlikte ekonomik, stratejik ve sosyal nedenler de büyük rol oynamaktadır.

2.Türkiye’nin dünya ulaşım ağı içerisindeki yeri ve önemini söyleyiniz.

Türkiye mevcut taşıma seçenekleri açısından zengindir. Avrupa, Kafkasya, Orta Asya, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’yu birleştiren ulaşım yolları, enerji taşımacılığında Türkiye’yi merkezî bir konuma getirmiştir. Avrupa ülkelerini Orta Doğu’ya bağlayan kara yolları, Türkiye üzerinden geçer. Karadeniz kıyısındaki ülkeler, İstanbul ve Çanakkale boğazları ile Marmara ve Ege denizleri üzerinden Akdeniz’e ve okyanuslara ulaşır. Ülkemiz, son yıllarda Kafkasya’daki enerji kaynaklarının Batılı ülkelere ulaştırılmasında, konumunun verdiği avantajları etkin bir şekilde kullanmaktadır. Bakü-Ceyhan petrol boru hattı bu duruma verilecek en iyi örnektir.

Türkiye; kara, demir ve deniz yolu ulaşımlarında olduğu gibi, hava yolu taşımacılığında da önemli potansiyele sahiptir. Asya-Avrupa arasındaki taşımacılıkta Türkiye’nin hava sahası ile havaalanları stratejik ve ekonomik öneme sahiptir. Bu özelliğinden dolayı Asya-Pasifik bölgesindeki hava taşımacılığı açısından Türkiye, merkez ve geçiş hattı konumundadır.

3.Ekonomik etkinliklerin gelişmesinde ulaşımın rolü nedir? Açıklayınız.

Ulaşımın geliştiği yerler de ekonomik faaliyetler de gelişir.Bir ülkenin hem kendi sınırları içinde hem de dünya ülkeleri ile bağlantısını sağlayan en önemli hizmet sektörü ulaşımdır, ulaşım sektörü, ülkelerin ekonomik gelişmişlik düzeylerinin belirlenmesinde önemli göstergelerden birisidir.
Ulaşım, üretim merkezleri ile tüketim merkezleri arasında ticaretin gelişmesini sağlar.

4.Yerleşmelerin konumu ile ulaşım sistemleri arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.

Ulaşım faaliyetleri, şehirlerin büyümesi üzerinde de etkilidir. Bu nedenle şehir planlamasında ulaşım büyük önem taşır. Büyük şehirlere besin, ham madde ve diğer ürünlerin getirilmesi, şehirlerde üretilen maddelerin dağıtımı ulaşım ile gerçekleşir. Şehir içi ulaşım ve şehrin büyümeye devam etmesi, trafik sorunlarının da giderek artmasına neden olmaktadır. Günümüzde özellikle şehirlerin çevresine yapılan otoyolları şehirlerin kırsal alanlara hızla yayılmasına neden olmaktadır.

Bazı şehirler gelişimlerini büyük ölçüde kara yollarının kavşak noktasındabulunmalarına borçludurlar.

COĞRAFYA 12 DERS KİTABI ETKİNLİKLERİ
COĞRAFYA 12 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF ÖDEVİ
LİSE 4 COĞRAFYA
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder