9 Mart 2009 Pazartesi

Almanya’nın Genel Özellikleri Almanya’nın Beşeri ve Ekonomik Özellikler LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF

Almanya’nın Genel Özellikleri Almanya’nın Beşeri ve Ekonomik Özellikler LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF

Nüfusu 82 milyonu aşan Almanya’da km2 ye 231 kişi düşer. Ancak ülkede nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu üç ana kuşak vardır. Birincisi
Ren vadisi boyunca Hollanda sınırından başlayıp Karlsruhe şehrine kadar uzanır. İkincisi Ruhr Havzası’ndan başlayan ve kuzeydoğu yönünde Hannover’e doğru olan kuşaktır, üçüncüsü ise Elzebirgeler’in kuzey eteklerinde uzanan Saksonya kesimidir. Bu sahalarda nüfus yoğunluğu 450 kişiyi geçer. Ülkenin doğu ve güneydoğusunda ise nüfus yoğunluğu 85 kişiye kadar
düşer. Almanya nüfusunun % 86’sı 2000′den fazla nüfus barındıran yerleşim birimlerinde yaşar. Ülke nüfusunun % 9′unu yabancı işçiler ve onların aileleri oluşturur. Aileleri ile birlikte 3 milyonu aşan Türk işçilerini İspanyol, Portekiz, Yugoslav ve Yunan işçiler takip eder. Türklerin yoğun olarak yaşadığı şehirler Dortmund,Stuttgart, Essen ve Berlin’dir . Sanayi ürünleri üretimi ülke ekonomisinin temelini teşkil eder. ulusal gelirin yarıdan fazlası sanayi sektöründen elde edilir. Ruhr sanayi havzası, sadece Almanya’nın değil, bütün Avrupa’nın başta gelen sanayi merkezidir. Sanayinin gelişmesinde Ruhr, Saar ve Aachen (Ahın)’daki nitelikli kömür yataklarının önemli etkisi olmuştur. Kömür dışında demir cevheri, kurşun, çinko, bakır, pirit, tuz ve potas yatakları ülke sanayisi için önemli ham maddelerdir. Ayrıca kendi ihtiyacını karşılamaktan uzak olmakla birlikte, kuzeybatıda petrol ve doğal gaz da çıkarılır. Enerji gereksinimi ise nükleer santrallerle giderilmeye çalışılır. Almanya’da hemen hemen bütün sanayi kolları faaliyet gösterir. Demir-çelik üretimi artık eski önemini kaybetmiştir. Buna rağmen Almanya dünyanın en büyük demir-çelik üreticilerindendir. Yılda 5 milyon motorlu taşıtın üretildiği otomotiv sanayi çok gelişmiştir. Dünyanın ikinci büyük kimya sanayisi Almanya’dadır. Ayrıca tekstil, elektronik ve gemi inşa dalları da dünya ölçeğinde önemlidir.
Sanayi alanındaki büyük gelişmeye karşın, ülkede tarımsal faaliyetler ikinci planda kalmıştır. Kullanılabilir toprakların 2/3′ü tarımsal faaliyetlere ayrılmasına, modern metotlarla yüksek verim alınmasına rağmen, yetiştirilen tarımsal ürünler ülke ihtiyacını karşılayamamaktadır. Başlıca tarım sahaları iç havzalar ile eski Doğu Almanya topraklarıdır. Çavdar ve patates daha ziyade Kuzey Almanya’da yetiştirilir.Buğday ve şeker pancarı ise iç havzalar ile lös toprakların bulunduğu yerlerde üretilir. Ayrıca kentlerin ihtiyacına yönelik olarak hemen her şehrin yakın çevresinde sebze meyve üretimine yönelik bahçe ziraatı ve mandıracılık gelişmiştir. Sıcaklık değerleri daha yüksek olan Güney Almanya’da bağcılık ve tütün üretimi de yapılmaktadır. Kuzey Almanya Ovaları ve güneyde Alpin otlaklan hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı kesimlerdir. Hayvancılık daha çok büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine dayanır ve mandıracılık şeklinde yürütülür. Yıllık 42 milyon m3′lük üretimi ile Almanya, Avrupa’nın önemli kereste üreticilerindendir. Almanya, Avrupa’daki merkezi konumuyla yük ve yolcu trafiğinde uluslararası bir kavşak durumundadır, ülke içi yollar genel olarak doğu-batı yönünden ziyade, kuzey-güney güzergâhındaki hatlar biçimindedir. Bunda ülkenin coğrafi konumunun da rolü büyüktür.
Almanya, su yollarından en fazla yararlanan ülkelerin başında gelir. Ana arterler, batı-doğu doğrultusunda akan Tuna nehri dışında yine kuzey-güney doğrultuludur. Su yolu ulaşımının temelini Ren ve Elbe akarsuları oluşturur. Weser, Ems ve Tuna ırmakları da ulaşıma elverişlidir. Ayrıca bu ırmaklar, karmaşık kanal sistemleri ile birbirlerine bağlanmıştır.

COĞRAFYA 12 DERS KİTABI ETKİNLİKLERİ
COĞRAFYA 12 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF ÖDEVİ
LİSE 4 COĞRAFYA
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder