9 Mart 2009 Pazartesi

BÖLGESEL PLANLAR LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF

BÖLGESEL PLANLAR LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF

Konuya Başlarken
Bölgesel kalkınma projesi kavramından ne anlıyorsunuz? Söyleyiniz.
EKONOMİK OLARAK KALKINAMAMIŞ FAKAT KALKINMA POTANSİYELİ OLAN BÖLGELER İÇİN OLUŞTURULAN PROJELERDİR.

Bölgesel Kalkınma Projeleri
Bir okul düşününüz. Sınıflarda farklı seviyelerde öğrenciler mevcuttur. Başarı seviyesi düşük Öğrencilerin başarılı olabilmesi için çeşitli yöntemler uygulanarak, bu öğrencilerin sınıfın genel seviyesine yükselmesi için çaba gösterilir. Ülkemizde de ekonomik açıdan yeterince gelişememiş ancak kalkınma potansiyeline sahip bölgeler mevcuttur. Bu tür bölgelerin gelişebilmesi için bölgesel kalkınma projeleri yapılmıştır. Hazırlanan kalkınma projeleri ile bölgelerin zayıf ve güçlü yönleri tespit edilmiştir. Bazı bölgelerde projeler uygulanmaya başlamışken bazı bölgelerde de projelerin uygulanabilmesi için bilimsel altyapı hazırlanmakta ve gereken finansman sağlanmaya çalışılmaktadır.
Türkiye’nin ekonomik gelişmesinin önemine değinen Atatürk bu konuyu “Ekonomik kalkınma, Türkiye’nin hür, müstakil, daima daha kuvvetli, daima daha refahlı Türkiye idealinin belkemiğidir.” sözleri ile ifade etmiştir.
Ökemizde ilk bölgesel planlama çalışmasına 1950′li yılların sonlarına doğru başlanmış, bir kısmı potansiyel büyüme alanı olan 16 bölge belirlenmiş ve bu bölgelerde uygun çalışmalar yapılmıştır.Ülkemizin batı ve kuzeybatı kesimleri başta olmak üzere bazı bölgelerde hızlı bir gelişme görülürken bazı bölgelerde ise istenilen gelişme sağlanamamıştır. Bunun üzerine, bölgesel kalkınma projeleri yeniden gözden geçirilmiş ve aşağıda belirtilen beş büyük projenin uygulanması için gerekli çalışmalar başlatılmıştır. Bu projeler; DAP (Doğu Anadolu Projesi), DOKAP (Doğu Karadeniz Bölgesel Gelişim Projesi), GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi), ZBK (Zonguldak, Bartın, Karabük Projesi) ve Yeşilırmak Havza Gelişim Projeleridir. Bu projelerin bir kısmı uygulama aşamasındayken bir kısmının ise sadece fizibilite raporları hazırlanmıştır. Ülkemizdeki bölgesel planları mevcut durumları açısından iki ana başlık altında toplayabiliriz.

Ülkemizdeki Bölgesel Projeler LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF
Uygulanmakta Olan Projeler
GAP
Fizibilite Çalışmaları Tamamlanan Projeler
DOKAP
Yeşilırmak HGP
ZBK
DAP

COĞRAFYA 12 DERS KİTABI ETKİNLİKLERİ
COĞRAFYA 12 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF ÖDEVİ
LİSE 4 COĞRAFYA
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder