8 Mart 2009 Pazar

Denizlerimizden Gelen Zenginlik LİSE 10.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 2.SINIF

Denizlerimizden Gelen Zenginlik LİSE 10.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 2.SINIF

İstanbul-Çanakkale Boğazları; Asya ile Avrupa’yı birleştiren geçit konumundadır. Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin Akdeniz’e ve dünyaya açılan kapısıdır. Boğazlardan bir yılda, büyük kısmı tanker olmak üzere tehlikeli yük taşıyan, 50.000′den fazla gemi geçmektedir
En işlek limanımız, Orta Doğu ve Avrupa’nın önemli ticaret merkezlerinden biri olan İstanbul’dur. Çok geniş hinterlandı olan İstanbul Limanı, demir yoluyla Anadolu ve Trakya’ya bağlantı sağlamaktadır. İthal edilen malların büyük bir kısmı İstanbul Limanı’na indirilmekte, oradan yurdumuzun diğer bölgelerine taşınmaktadır.İzmir Körfezi’nde yer alan İzmir Limanı’nm demir ve kara yolları ile Batı Anadolu’ya bağlantısı bulunmaktadır. Akdeniz kıyısında yer alan Mersin ve İskenderun limanlarında yaş meyve ve sebze ihraç edilmektedir. Karadeniz kıyısındaki limanlar; Zonguldak, Trabzon ve Samsun’dadır. Antalya, Bodrum, Kuşadası, Kemer yat limanları turistik amaçlara yönelik kurulmuş limanlarımızdandır.
HİNTERLAND (ART BÖLGE): BİR LİMANIN GERİSİNDE YER ALAN VE O LİMANI BESLEYEN ALAN OLARAK NİTELENDİREBİLİRİZ. BİR LİMANIN ART BÖLGESİ İLE ULAŞIM BAĞLANTISI NE KADAR İYİ İSE, DEMİRYOLU BAĞLANTISI VARSA O LİMAN O KADAR BÜYÜR VE GELİŞİR. ART BÖLGEDE ÖNEMLİ ÜRETİM ALANLARININ OLMASI ( MADEN ALANLARI,SANAYİ TESİSLERİ,TARIM ALANLARI) VE AYNI ZAMANDA TÜKETİM ALANLARININ OLMASI (ÖNEMLİ TİCARET KENTLERİ VE YOĞUN NÜFUSLU ALANLAR ) LİMANLARIN GELİŞMESİNİN DOĞRUDAN ETKİLER.İSTANBUL LİMANINI HİNTERLANDI TÜM TÜRKİYE İKEN; İZMİR LİMANIN HİNTERLANDI BATI ANADOLUDUR.

Ege Bölgesi’nde dağlar kıyıya dik uzandığından koy, körfez, ada ve yarımada sayısı fazladır.
Akdeniz’de;
*Yılda 3000 saat güneşlenme süresi vardır.
*Denize girme süresi uzundur.
*Deniz suyunun sıcaklığı 24-28 ºC’tur.
*Kıyı turizmi gelişmiştir.
Karadeniz’de;
*Yılda 2000 saat güneşlenme süresi vardır.
*Denize girme süresi kısadır.
*Deniz suyu sıcaklıği 20 ºC’tur.
*Kıyı turizmi gelişmemiştir.

Ülkemiz gerek kıyıları gerekse akarsu boyları ve gölleri ile kültür balıkçılığı için büyük bir potansiyele sahiptir. Japonya, Yunanistan gibi ülkelerde önemli bir sektör olan kültür balıkçılığı, ülkemizde 1980′den sonra önemli bir yer tutmaya başlamıştır.

Beslenme kaynaklarının fazla, buharlaşmanın az olduğu denizlerde tuzluluk oranı düşüktür. Bu nedenle Karadeniz tuzluluk oranı en düşük olan denizimizdir. Karadeniz’de 200 metrenin altındaki derinliklerde kükürtlü hidrojen gazından dolayı canlı yaşayamaz.

COĞRAFYA 10 DERS KİTABI
COĞRAFYA 10 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 10.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 10.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 10.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 2.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 2.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder