8 Mart 2009 Pazar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 145 - 2 LİSE 10.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 2.SINIF

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 145 - 2 LİSE 10.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 2.SINIF

*Çanakkale ve Bursa’nın tabloda verilen özelliklerini karşılaştırınız. Sanayileşme hızı hangisinde daha fazladır? Açıklayınız.

Bursa’da Nüfus, Çalışan Nüfus, Gelişme Hızı, İhracat (Milyon$), İthalat (Milyon$), Sanayideki Elektrik Tüketimi (Mwh) ve Sanayileşme hızı Çanakkale’ye göre fazladır. Bursa ülkemizin nüfus bakımından 4.büyük şehri olmakla birlikte Türkiye ekonomisinde de önemli bir yere sahiptir.

*Bunun nedenleri nelerdir? Araştırınız.

BU DURUMUN EN ÖNEMLİ NEDENİ BURSA’NIN ULAŞIM HATLARINA - ANA YOL GÜZERGAHINA DAHA YAKIN OLMASIDIR.

Bursa daha düz ve verimli tarım alanlarına sahiptir (YER ŞEKİLLERİ). İklim açısından daha uygun koşullar daha fazladır (İKLİM) . Bu üretilen tarım ürünü miktarı ve çeşidini artırmıştır (TARIM). Ayrıca Bursa konum itibari ile sanayileşmeye daha uygundur. Sanayisi gelişen illere daha yakındır (ULAŞIM). Bu ilimizde sermaye sahibi insan daha fazladır. Bursa çok eskiden beri başkentlik yapmış ve önemli bir ticaret merkezidir. Nüfus sayısı ve işgücü daha fazladır.

*Bu durum kentlerin nüfuslarını nasıl etkilemiştir? Sınıf içinde tartışınız.

Bursa’nın daha fazla nüfuslanmasına yol açmıştır.Bursa’da Çanakkale’ye oranla göç alma özelliği oluşturmuştur.Çanakkale’de ekonomik faaliyetler daha kısıtlıdır nüfus olarak göç veren bir özellik gösterir.

*Sizce bu illerden hangisi daha fazla göç almaktadır?

Bursa ili ekonomik yapı olarak Çanakkale’ye oranla çok daha fazla gelişmiştir.Çanakkale’ye oranla çekici özellikleri fazladır bu nedenle daha fazla göç alır.

COĞRAFYA 10 DERS KİTABI
COĞRAFYA 10 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 10.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 10.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 10.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 2.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 2.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder