8 Mart 2009 Pazar

Ders Dışı Etkinlik sayfa 76 LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF

Ders Dışı Etkinlik sayfa 76 LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF

1.Yurdumuz sahip olduğu kıyı potansiyeline ve önemli su yollarına rağmen denizcilik alanında istenilen seviyeye ulaşamamıştır. Bu durumun nedenlerini araştırarak sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız.

Denizciliğin geliştirilmesinde uygulanan yanlış yapılanma , planlama eksiklikleri,yeterli maddi destek sağlanamaması,geçerliliğini kaybetmiş antlaşmaların bağlayıcı etkileri,tersanelerdeki yeterli teknik gelişimin sağlanamaması gibi sebepler gösterilebilir.

2.Deniz yolu, yük ve yolcu taşımacılığında en ekonomik ulaşım yoludur. Bunun nedenlerini araştırarak sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Ulaşım ağları için çeşitli yollar yapılır.Bu yolların yapılması ciddi maliyet isteyen bir iştir.Deniz yolu taşımacılığında yol yapım ve bakım masrafı yoktur. Tek seferde çok büyük yükler çok uzak mesafelere daha az yakıt maliyetiyle taşınabilmektedir.

3.Yurdumuzda gemi yapım sanayisinin geliştiği merkezleri araştırınız. Araştırma sonuçlarını sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Ülkemizde,özelikle gemi yapım sanayi,oldukça eskiye dayanmaktadır.Gölcük ‘te cumhuriyet döneminde kurulmuş olan ve harp filomuzun bakım ve tamiratını üstlenen askeri tersanede bugün çeşitli tonajlarda muharebe ikmal gemileri,denizaltıları üretilmektedir.bir başka gemi inşaat tezgahları da İstanbul’da Haliç ve İstinye de bulunmaktadır.Burada askeri,ticari ve diğer gemilerin tamirleri ile bazı tip gemilerin inşa asıda mümkün olmaktadır.Son yıllarda İstanbul kentinin yakınında Tuzla da büyük bir gemi marinaları fabrikasıyla giderek yerli katkı yapı artarak gemi yapılmaktadır.

Önemli tersaneler…Haliç Tersanesi, Hasköy Tersanesi, Camialtı Tersanesi, İstinye,Gölcük ,Taşkızak Tersaneleri örnek verilebilir…

Ülkede ayrıca Gelibolu ve İzmir de gemi yapım tersaneleri bulunmaktaysa da kapasiteleri fazla büyük değildir.

4.Yüzey şekillerinin deniz yolu üzerindeki etkisi kendini limanlarda hissettirir. Bunun nedenlerini araştırarak örnekler açıklayınız.

Kıyı bölgelerde yer şekilleri iki şekilde etkili olur bunlardan birincisi kıyı bölgede dağların uzanışına bağlı olarak kıyıda oluşan doğal liman oluşumları limanın işlevselliği açısından önemlidir.Aksi takdirde normal liman inşaatı gerekir ki bu olay çok maliyetli bir inşaattır.Diğer etken ise liman art bölgesinde yer şekilleri uygun koşullar sağlayarak iç kesimler ile ulaşımı kolaylaştırır ve limanın hinterlandını olumlu etkileyerek limanın gelişmesinde önemli bir etki sağlar.Örnek İzmir limanı hinterlant ve doğal liman özelliği olarak son derece avantajlıdır.Ancak Karadeniz de Rize limanı Giresun limanları iç kesim ile ulaşım sıkıntısından dolayı hinterlandı yeteri kadar gelişmeyen limanlardır.

5.Türkiye fiziki haritasını ve başlıca limanlarımızı gösteren haritayı inceleyiniz. Yurdumuzda yer alan önemli limanların kuruldukları yerlerin doğal ve beşerî özelliklerini araştırarak, gelişimleri hakkında çıkarımlarda bulununuz.

Özellikle önemli pazar payı olan üretimin yoğun olduğu kıyı ile iç kesimler arasında ulaşım koşullarının elverişli olduğu alanlarda gelişme göstermişlerdir. Bölgede beşeri etken olarak demir çelik ve enerji kaynaklarının aktarımında ön plana çıkanlar olduğu gibi mevcut konum özelliklerinden dolayı ithalat ihracat limanı olarak ön plan çıkanlar olmuştur.Yine bu limanlardan bir kısmı harita incelendiğinde turizm faaliyetlerini destekleyici bir konumda yer alır.Limanların hinterlandının gelişmesine elverişli yer şekilleri bu limanların çevresinde kendini gösterir.Önemli üretim ve tüketim merkezi olan ya da hinterlandında önemli üretim ve tüketim merkezlerinin bulunduğu alanlardaki limanlarımız gelişmiştir.

COĞRAFYA 12 DERS KİTABI ETKİNLİKLERİ
COĞRAFYA 12 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF ÖDEVİ
LİSE 4 COĞRAFYA
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder