8 Mart 2009 Pazar

Doğal Afetlerin Neden Olduğu Göçler ve Örnekleri LİSE 10.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 2.SINIF

Doğal Afetlerin Neden Olduğu Göçler ve Örnekleri LİSE 10.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 2.SINIF

Deprem, heyelan, kuraklık ve çölleşme, taşkın, sel, çığ, volkanik püskürmeler gibi doğal yıkımlar birçok sosyal ve ekonomik sorunların yanı sıra göçlere de neden olmaktadır. Doğal yıkımlardan zarar gören insanlar bulundukları yerleri terk ederek koşulları daha iyi olan yerlere göç ederler.

Pek çok doğal afet, ekonomik ve sosyal sorunların yanı sıra göçlere neden olmaktadır. Özellikle depremler, sel olayları, volkanik püskürmeler, çölleşme ve kuraklık başlıca göçe neden olan doğa olaylarıdır.
IV ve V. yüzyılda Hunların ve Moğolların Orta Asya’dan göç etme nedeni bu bölgede yaşanan kuraklıktır. ABD’de Kaliforniya’da meydana gelen depremler sonucunda bir göç dalgası yaşanmıştır.

Kırgızistan’da 1994 yılında toprak kaymaları nedeniyle 270.000 insan göç etmek zorunda kalmıştır.
17 Ağustos Marmara depreminden sonra bölgede yaşayanların bir kısmı başka illere göç etmiştir. Deprem, bölgeden başka bölgelere göçe neden olduğu gibi, bölge içinde kentten kıra doğru da göçe yol açmıştır. Bunda kırsal kesimin depremlere daha dayanıklı zemin koşullarına sahip olması etkilidir.

Bir zamanlar dünyanın dördüncü büyük gölü olan Aral Gölü, günümüzde Asya’nın ortasında bir bataklık ve çöl hâline dönüştü. Küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle iki ayrı göl şeklini aldı. Kazakistan ve Özbekistan sınırındaki Aral Gölü’nün suları 40 yıla yakın bir süre boyunca içeriye çekildi. Bir zamanlar liman ve tersanelerin bulunduğu merkezler ise şimdi gemi mezarlığına döndü. Orta Asya’nın en önemli çevresel problemi hâline gelen ve bunun yanında pek çok ekonomik soruna da neden olan Aral Gölü’nün küçülmesinin nedeni, Pamir Dağlarından gelen Siri Derya ve Amu Derya nehir sularının azalmasıdır. 1960′lı yıllara dek dünyanın büyük gölleri arasında yer alan Aral Gölü’ndeki su seviyesi 2002 yılında 4 metre kadar düştü. Son yıllarda sulama için kullanılan söz konusu nehirler göle yeterince su taşımayınca göldeki su çekilmeye başladı. Uzmanlar, sürecin böyle devam etmesi hâlinde Aral Gölü’nün 2015 yılında tamamen kuruyacağını ileri sürüyor.
Aral Gölü’nde suların çekildiği toprak tabakası üzerindeki tuzlar, rüzgâr ile tarım topraklarına taşınmakta bu da çevre topraklarında verimi düşürmektedir. Bu verim düşüklüğü bölgede göçe neden olmaktadır. Sorunlar çözülmezse göçün artacağı tahmin edilmektedir.
Aral Gölü: Dünyanın dördüncü büyük gölü Aral gölü giderek Asya’nın ortasında bataklık ve çöle dönüşmektedir. Küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle iki göle dönüşmüş durumdadır. Gölün su seviyesi düşerek göl sürekli içeri doğru çekilmektedir. Bir zamanların liman ve tersaneleri gemi mezarlığına dönüşmektedir. Bunun nedenleri bu gölü besleyen Pamir dağlarından inen Amu derya ve Siri derya nehirlerinin sularının azalmasıdır. Bu nehirlerin suyu sulama faaliyetleri ile azalmıştır.Gölün kuruması ile göl tabanındaki tuzlu toprakların rüzgârlar tarafından verimli topraklar üzerine taşınacağı ve çevre topraklarının veriminin de düşeceğini söyleyen uzmanlar; bunun da yeni bir göçe sebep olacağını belirtmektedirler.

COĞRAFYA 10 DERS KİTABI
COĞRAFYA 10 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 10.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 10.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 10.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 2.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 2.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder