8 Mart 2009 Pazar

DOĞAL UNSURLARIN GÖSTERGESİ: BİTKİLER LİSE 10.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 2.SINIF

DOĞAL UNSURLARIN GÖSTERGESİ: BİTKİLER LİSE 10.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 2.SINIF

Türkiye, bitki tür ve çeşitleri bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Avrupa Kıtası, Türkiye’nin yaklaşık 15 katı büyüklüğüne sahip olmasına rağmen, tüm Avrupa Kıtası’nda yaklaşık 12.000 bitki türü yer alırken Türkiye’de 12.000′den fazla bitki türü bulunmaktadır.

Ülkemizde III ve IV. jeolojik zamanlarda oluşmuş, günümüzdeki iklim şartlarında yetişmesi mümkün olmayan ve relikt (kalıntı) diye adlandırılan bazı bitki türleri mevcuttur.
RELİKT BİTKİLER: GÜNÜMÜZDEN ÖNCEKİ İKLİM ŞARTLARINDA OLUŞMUŞ GÜNÜMÜZDEKİ İKLİM ŞARTLARINDA YETİŞMESİ MÜMKÜN OLMAYAN BİTKİLERE RELİKT BİTKİLER DENİR.
KOZMOPOLİT BİTKİLER: DÜNYA ÜZERİNDE ÇOK FARKLI YERLERDE VE GENİŞ ALANLARDA GÖRÜLEBİLEN BİTKİLERE KOZMOPOLİT BİTKİLER DENİR.
ENDEMİK BİTKİLER: DÜNYA ÜZERİNDE SADECE BELLİ VE DAR ALANLARDA YETİŞEBİLEN BİTKİLERE ENDEMİK BİTKİLER DENİR.

Ülkemizdeki bitkilerin yaklaşık üçte biri dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen (endemik) bitkilerdir. Ülkemizde endemik bitkiler en çok Toros Dağları kuşağında bulunur. Köyceğiz Gölü çevresindeki Sığla ve Göller Yöresi’ndeki kasnak meşesi, Yenice (Zonguldak) civarındaki Istranca meşesi, Datça ve Teke Yarımadalarındaki Datça hurması, Kazdağı’ndaki Kazdağı köknarı, Kastamonu ve Yozgat çevresindeki İspir meşesi (ANZER ÇAYI, NEMRUT SOĞANI, ÇIPLAK TURNA GAGASI, DEVE DİKENİ, SIĞLA AĞACI DA ENDEMİK BİTKİLERE ÖRNEKTİR.) endemik bitkilere örnektir.
Türkiye, hâlâ yeni bitki türlerinin ortaya çıkarıldığı bir alandır, Ülkemizde son yıllarda yapılan çalışmalarda bugüne kadar bilinmeyen 130′dan fazla bitki türü tespit edilmiştir.

COĞRAFYA 10 DERS KİTABI
COĞRAFYA 10 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 10.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 10.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 10.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 2.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 2.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder