8 Mart 2009 Pazar

DÜNYADA NÜFUS ARTIŞI - NÜFUS NASIL DEĞİŞİR? - ÜLKELERİN YA DA BÖLGELERİN GELİŞMİŞLİK DÜZEYİNE GÖRE NÜFUSUN DEĞİŞİMİ LİSE 10.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTAB

DÜNYADA NÜFUS ARTIŞI - NÜFUS NASIL DEĞİŞİR? - ÜLKELERİN YA DA BÖLGELERİN GELİŞMİŞLİK DÜZEYİNE GÖRE NÜFUSUN DEĞİŞİMİ LİSE 10.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 2.SINIF

DÜNYADA NÜFUS ARTIŞI

Dünya nüfusu sürekli bir hareketlilik ve değişim içindedir. Bu değişim; hem sayı ve artış hızı hem de alansal olarak daima farklılık göstermektedir. Dünya nüfusundaki bu değişimin nedeni yaşam koşullarının sürekli olarak gelişmesidir.

NÜFUS NASIL DEĞİŞİR?

Nüfustaki değişimleri, doğum ve ölüm arasındaki oranlar belirler. Bazı yerlerde göçler, çok sayıda insan ölümüne neden olan salgın hastalıklar ve doğal afetler ile ülke sınırlarının değişmesi nüfusun değişiminde etkin rol oynamaktadır.


Doğumlar, ölümlerden fazla ise nüfus artar. Buna doğal artış denir.

Doğum ve ölüm oranları aynı ise nüfus artışı sabittir.

Ölümler, doğumlardan çok ise nüfus azalır.

ÜLKELERİN YA DA BÖLGELERİN GELİŞMİŞLİK DÜZEYİNE GÖRE NÜFUSUN DEĞİŞİMİ

Günümüzde nüfusun en az artış gösterdiği ülkeler, gelişmiş ülkelerdir. Bu ülkelerde nüfus artış hızı % 0-1 arasındadır. Genç nüfusun çok az olduğu bu ülkelerde yaşlı nüfus önemli bir sorun oluşturmaktadır. Gelişmiş ülkelerde 65 yaş ve üzerindeki nüfus yaklaşık 150 milyon civarındadır. Bu miktar önümüzdeki dönemlerde giderek artacaktır. Gelecekte ortalama yaşam süresinin uzaması nedeniyle gelişmekte olan ülkelerde de yaşlılık sorunu ortaya çıkacaktır.


COĞRAFYA 10 DERS KİTABI
COĞRAFYA 10 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 10.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 10.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 10.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 2.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 2.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder