8 Mart 2009 Pazar

Etkinlik SAYFA 70 LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF

Etkinlik SAYFA 70 LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF

Kitabınızın sonunda ve atlaslarınızdaki Türkiye fiziki haritası, Türkiye kara yolları haritası ile Türkiye demir yolları ağı haritasını inceleyiniz.Ön bilgilerinizden de yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1.Türkiye’de kara yolu ve demir yolu hatlarının uzanış doğrultuları ile dağların uzanış yönleri arasında nasıl bir bağlantı vardır? Açıklayınız.

Ülkemizde Kuzey Anadolu Dağları ve Toroslar Doğu Anadolu’nun yüksek engebeli dağlık arazi yapısı kara ve demir yolu ulaşımını zorlaştıran coğrafi faktörlerdendir.Kara ve demir yollarımız genel olarak dağ sıralarının uzanışına uygun bir coğrafi dağılış gösterir.Özellikle dağların doğu batı doğrultusunda birbirine paralel olarak uzanması güney kuzey yönlü yolların yapılmasını güçleştirmiştir.Bundan dolayı da genelde dağların uzanış yönü olan doğu batı doğrultusunda gelişme göstermiştir.

2.Hakkâri, Muğla ve Artvin şehirlerinde demir yolu ağının bulunmamasının nedenlerini açıklayınız.

Bu bölgelerin son derece dağlık bir arazi yapısına sahip olması demir yolu ulaşımını zorlaştıran maliyeti arttıran etkenler olarak karşımıza çıkar.Bu alanların önemli üretim ve tüketim merkezleri olmamasından dolayı demiryolu ulaşımına fazla önem verilmemiştir.

3.Konya ve Rize şehirlerinin hangisinde yapılacak 1 km’lik kara yolunun maliyeti daha fazla olur? Nedenlerini söyleyiniz.

Konya arazi yapısı olarak düz bir yapıya sahipken bu kara yolu ulaşımında maliyeti düşürür.Rize ise son derece engebeli bir yapıya sahiptir bu nedenle bu bölgede açılacak bir yol için maliyet ciddi derecede artar.

COĞRAFYA 12 DERS KİTABI ETKİNLİKLERİ
COĞRAFYA 12 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF ÖDEVİ
LİSE 4 COĞRAFYA
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder