8 Mart 2009 Pazar

Etkinlik SAYFA 72 LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF

Etkinlik SAYFA 72 LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF

1.Yurdumuzda sanayi faaliyetlerinin tür ve gelişim seviyelerinin ulaşım üzerindeki etkilerini tartışınız.

Ülkemizde sanayi faaliyetlerinin tür ve gelişim özellikleri o bölge ve çevresindeki ulaşım faaliyetleri üzerinde etkili bir rol oynar.Demir çelik,kömür bağlantılı sanayi kollarının geliştiği alanlarda demir yolu taşımacılığı ön plana çıkarken.Daha çok temel gıda ve ihtiyaç malzemeleri ülkemizde kara yolu taşımacılığını geliştirir.Önemli liman bölgelerine yakın olan alanlarda ulaşım faaliyetleri olarak deniz taşımacılığı da kendini gösterir.

2.Yurdumuzda teknolojik gelişim düzeyi, ulaşım hizmetlerini nasıl etkilemektedir? Bu konuyu ülkemizin farklı tarihlerinden kesitler çıkararak tartışınız.

Ülkemizde teknolojik gelişim düzeyi arttıkça ulaşım sektörleri daha modernize bir hal almaktadır.Mevcut yoğunluktan dolayı kara yolu ulaşımının ön plana çıktığı ülkemizde son yıllarda teknolojik gelişmelere bağlı olarak modern tüneller,otobanlar ,köprüler , demiryolları,hızlı tren projeleri,tüp geçit çalışmaları yapılmaktadır.Mevcut ulaşım sistemleri yenilenmekte kapasiteleri arttırılmaktadır.

Kesit olarak örnek vermemiz gerekirse cumhuriyet yıllarının başlarında demir yollarına önem verilmiş ancak 1950 den sonra karayolu ülkemizde önem kazanmış günümüz koşullarında kara yolu yine önemini korur ve modernize edilirken demir yolları üzerine önemli projeler gerçekleştirilmekte şehirlerde toplu taşımaya yönelik demir yolları projeleri gerçekleştirilmektedir.Hava yolu ulaşımı desteklenmektedir.

3.Türkiye’de şehirler arasındaki ekonomik gelişmişlik düzeyindeki farklılıklar ulaşım türlerinin gelişmesi üzerinde nasıl etkili olmuştur? Araştırınız.

Ülkemiz şehirlerindeki gelişme farklılıkları ulaşım türleri üzerinde etkilidir.Şehirlerin gelişmişlik yapıları nüfus potansiyelleri,konum özellikleri ulaşım türlerini çeşitlendirmekte şehir kapasitesine göre büyük projeler ön plana çıkmaktadır.Gelişmişliğe bağlı olarak ortaya çıkan yaşam standartları özellikle ekonomik standartların ve nüfus potansiyeline bağlı olarak hava yolu ulaşımını desteklemekte yine bu şehirlerde mevcut yoğunluktan dolayı önemli demir yoları projeleri bu illerimizde yapılmaktadır.Örneklendirmek gerekirse Niğde ve İstanbul tabi ki toplu taşıma adına raylı sistem İstanbul da ağırlık kazanır hava yolu ulaşım merkezi İstanbul tercih edilir.



COĞRAFYA 12 DERS KİTABI ETKİNLİKLERİ
COĞRAFYA 12 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF ÖDEVİ
LİSE 4 COĞRAFYA
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder