8 Mart 2009 Pazar

ETKİNLİK SAYFA 77 LİSE 10.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 2.SINIF

ETKİNLİK SAYFA 77 LİSE 10.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 2.SINIF

Aşağıdaki soruları açıklayarak defterinize yazınız

*Bir ülkenin kalkınmasında nüfus, nasıl bir etkiye sahiptir ?

Nüfus bir ülke için hem önemli bir güç hem de kaynaktır. İnsan kaynağı doğru ve planlı olarak kullanıldığı zaman ülkelerin kalkınması ve gelişmesi gerçekleşebilir.
Bir ülkedeki nüfusun miktarı, niteliği, ekonomik faaliyetlere göre dağılımı, yaş grubu ve cinsiyet yapısı gibi özellikleri ülke kalkınması üzerinde doğrudan ekilidir.
Ülkeler nüfusunun eğitim ve sağlık gibi ihtiyaçlarını yeterli oranda karşılayabiliyorsa ve o nüfusa iş bulabiliyorsa nüfus o ülke için bir güç kaynağıdır.Aksi takdirde gelişme ve kalkınmadan söz edilemez.

*Nüfus ile ülke kaynaklarının kullanımı arasında nasıl bir ilişki vardır?

NÜFUSUN SAYISI VE ÖZELLİKLERİ DOĞAL KAYNAKLARIN KULLANIMI ÜZERİNDE ETKİLİ OLUR. NÜFUS ARTTIKÇA DOĞAL KAYNAK KULLANIMI ARTAR.AYRICA NÜFUSUN EĞİTİM DURUMU VE EKONOMİK FAALİYETLERE GÖRE DAĞILIMI DOĞAL KAYNAKLARIN DOĞRU VE BİLİNÇLİ KULLANIMI ÜZERİNDE ETKİLİ OLUR.

*Savaşlar, ülkelerin nüfusunu ve cinsiyet oranını nasıl etkiler?

SAVAŞ YAŞAMIŞ ÜLKE VE BÖLGELERDE YETİŞKİN VE ERKEK NÜFUSTA AZALMA GÖRÜLÜR. ÇÜNKÜ SAVAŞTA ÖNCELLİKLER ERKEKLER VE YETİŞKİNLER ÖLÜR.

Ekonomik gelişmişlik düzeyiNüfus artış oranları %0Artış nedeniKalkınma durumu
Gelişmekte olan ülkeler10- dan fazlaDoğum oranlarının yüksek olmasıKalkınma hızları düşüktür. Çünkü nüfus artış oranları yüksek olmasından dolayı gelişmekte olan ülkeler, kaynaklarını genç nüfusun eğitim ve sağlık gibi ihtiyaçlarını karşılamak için harcalar. Çalışan nüfus oranı az, bağımlı nüfus oranları fazladır.
Gelişmiş ülkeler10 - dan azHayat standardı yüksek ve sağlık iyi ölümlerin düşük olması, dışarıdan alınan göçlerKalkınma hızları yüksektir. Çalışan nüfus oranı fazla, bağımlı nüfus oranları azdır.

Ülkelerin kaynakları ülke kalkınması için harcanabilmektedir.

COĞRAFYA 10 DERS KİTABI
COĞRAFYA 10 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 10.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 10.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 10.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 2.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 2.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder