9 Mart 2009 Pazartesi

Etkinlik sayfa 83 LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF

Etkinlik sayfa 83 LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF

Bazı şehirler gelişimlerini büyük ölçüde kara yollarının kavşak noktasında bulunmalarına borçludurlar, ülkemizde de Aksaray ve Afyonkarahisar şehirleri buna örnek verilebilir.

1.Türkiye kara yolları haritasından faydalanarak bu şehirler üzerinden geçen kara ve demir yollarını tespit ediniz.

Haritalar incelendiğinde özellikle Afyon demir yolları bölgesi olarak 7. bölgenin merkezini oluşturmaktadır.Gerek İzmir üzerinden doğuya giden demir yolu hattı gerekse İstanbul üzerinden Adana güzergahına giden demir yolu hattı bu noktadan geçmektedir.

Dört yönden gelen demiryollarının birleştiği kavşakta, bir merkez durumunda olan Afyonkarahisar, ulaşım açısından büyük önem taşır. Bu demiryollarından biri Konya üzerinden Adana`ya, dolayısıyla Akdeniz`e ulaşır. Bir diğeri Kütahya üzerinden İç Anadolu ve Marmara`ya gider. Batıya yönelik iki hattan ilki Uşak, Manisa`dan İzmir`in Basmahane garına varırken, ikincisi Aydın`a uğrayıp, İzmir Alsancak istasyonuna girer.

Bursa`dan 289, Zonguldak`tan 525 ve Rize`den 1116 Km. uzaklıkta bulunan Afyonkarahisar, karayolu bakımından da önemli bir konuma sahiptir. İç Anadolu, Akdeniz, Marmara ve Ege gibi, yurdun çeşitli yönlerinden gelen karayollarının birleştiği bir nokta görünümündedir. İller arasındaki karayolları, asfalt kaplı yollardandır. Öte yandan düzgün bir havaalanına sahip olup, havadan ulaşıma da açıktır.

Aksaray ise daha çok karayolu geçiş noktası olarak E 90 karayolunun güzergahı üzerinde yer almaktadır.Demir yolu bölgede güzergahı yoktur yakın bölgeden geçmekle beraber Aksaray’a ciddi bir avantaj sağlamaz.

2.Bu şehirlerin gelişmesinde ulaşımın nasıl etkili olduğunu rapor hâlinde yazınız.

AFYON

Bu şehirlerin gelişmesinde mevcut ulaşım sistemleri olumlu katkılarda bulunmuştur.Afyon mevcut yapısı ile birlikte dört yönden gelen demiryollarının kesişim noktasında yer alması Afyonkarahisar Gar, demiryollarının önemli kavşak noktasında olması ve Afyonkarahisar ilinin zengin yer altı kaynakları sebebiyle gerek transit, gerekse Afyonkarahisar Gar`dan sefere başlayan trenlerle yük ve yolcu taşımacılığı açısından büyük önem arz etmektedir.

Ülkemizde dört noktadan demir yolu ile bağlanan tek il özelliği vardır.Bütün bu ulaşım özellikleri değerlendirildiğinde gerek transit geçiş gerekse yük ve yolcu taşımacılığında çok önemli bir noktadadır.Bu avantajlar şehirdeki ekonomik faaliyetleri olumlu etkiler.Gelecekte demir yollarının öneminin artacağı ülkemizde bu özelliği Afyon’u çok daha iyi yerlere taşıyacaktır.

AKSARAY

Konum itibariyle Aksaray E90 kara yolu üzerinde yer alarak Ankara üzerinden gelen ulaşım ağının Adana üzerine geçiş noktasında yer alır.İki sanayi şehrimiz Konya ile Kayseri arasında geçiş noktasında yer alması Aksaray için yolcu ve yük taşımacılığında avantajlar sağlar.Ticari faaliyetlerin gelişmesinde bu yollar üzerine yapılan yatırımlar Aksaray ve çevre bölgelerin gelişmesinde etkili olmaktadır.

Yaptığınız çalışmayı görsel öğelerle destekleyerek sınıfta pano oluşturunuz ve elde ettiğiniz sonuçlan arkadaşlarınızla tartışınız.

COĞRAFYA 12 DERS KİTABI ETKİNLİKLERİ
COĞRAFYA 12 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF ÖDEVİ
LİSE 4 COĞRAFYA
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder