9 Mart 2009 Pazartesi

GELİŞEMEMİŞ BİR ÜLKE, NİJERYA, Nijerya’nın Beşerî ve Ekonomik Özellikleri LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF

GELİŞEMEMİŞ BİR ÜLKE, NİJERYA, Nijerya’nın Beşerî ve Ekonomik Özellikleri LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF

Afrika kıtasının en kalabalık ülkesi Nijerya’dır . Nüfus, bölgeler arasında dengeli dağılmamıştır. Nüfus yoğunluğu güney ve batı kesimlerde artar. Km2 ye 142 kişi düşer.

Lagos, bugün 8 milyon kişilik nüfusu ile Orta Afrika’nın en büyük şehirlerinden biridir. Başkent ülke ortasında kurulan Abuja şehridir. Diğer önemli kentler ise İbadan ve Kano’dur.
Nijerya nüfusunun büyük çoğunluğu geçimini tarımdan sağlar. Nijerya kendibuğday ve pirinç ihtiyacını tam olarak karşılamasa da özellikle palmiye yağı, kakao , kauçuk, pamuk, yerfıstığı, soya fasulyesi, şeker kamışı üretim ve ihracatında dünya birincisi, kakao ve fıstık üretimde ise dünya ikincisidir. Kauçuk üretiminde dünya yedincisi olan Nijerya küçükbaş hayvan sayısı bakımından dünya ülkeleri arasında on birinci sıradadır. Göçebe hayvancılığın gelişmiş olduğu ülkede en çok keçi, koyun ve sığır yetiştirilir. Balıkçılık da giderek gelişmektedir.
Ülkenin en önemli yer altı zenginliği 1966 yılında keşfedilen, Nijer deltası doğusundakizengin petrol ve doğal gaz yataklarıdır. Nijerya Afrika petrol rezervlerinin 1/3′üne sahiptir, ülke ihracatının % 90′dan fazlasını ham petrol oluşturur.Petrol dışında kuzeydeki Jos platosundan çıkarılan kalay ve kolumbit de ülke dışına satılır. Kolumbitin dünyadaki başlıca üreticisi Nijerya’dır, ülkede sanayi hızla gelişmekle birlikte hâlâ küçük ölçeklidir. Başlıca sanayi kolları dokumacılık, gıda ürünlerini işleme ve petrole dayalıdır. Sanayi kuruluşlarının çoğu Lagos ve yakın çevresinde toplanmıştır. Nijerya’da ulaşım ağı oldukça gelişmiştir. Orta ve Kuzey Nijerya’da genelde kuzey-güney doğrultulu olan kara yolu
hatları, güneyde daha karmaşık bir görünümdedir.

Birleşmiş Milletler Nijerya nüfusunun 2025 yılında 203 milyon, 2050 yılında ise 278.8 milyon olacağını tahmin etmektedir.
Ülke nüfusunun % 40′ı 15 yaşın altındadır. Nijerya’da 250′den fazla etnik grup bulunmakta olup, dünyanın en çok etnik grup barındıran ülkelerinden birisidir, üç önemli etnik grup Hausa-Fulani, Yoruba ve İbo’dır. ülke nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman ve Hıristiyanlardan oluşmaktadır.
Nijerya dünyanın en yoksul ülkeleri arasında yer almaktadır. 2002 yılında satın alma gücü paritesine göre kişi başına gelir 860 dolardır. Yalnız ülke açlıkla savaşta ilerleme kaydetmiş olup, 1990-1992 döneminde nüfusun % 13′üne tekabül eden bu oran 1998-2000 döneminde % 7′ye düşürülmüştür.

COĞRAFYA 12 DERS KİTABI ETKİNLİKLERİ
COĞRAFYA 12 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF ÖDEVİ
LİSE 4 COĞRAFYA
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

1 yorum: