9 Mart 2009 Pazartesi

GELİŞEMEMİŞ BİR ÜLKE : NİJERYA Nijerya’nın Genel Özellikleri Doğal Konumu ülke kimlik Kartı LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF

GELİŞEMEMİŞ BİR ÜLKE : NİJERYA Nijerya’nın Genel Özellikleri Doğal Konumu ülke kimlik Kartı LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF

Resmî Adı:Nijerya Federal Cumhuriyeti
Başkenti:Abuja (Eski başkenti Lagos)
Toplam Yüz Ölçümü:923.768 km2
Toplam Nüfusu:135.131.164 (2007 yılı)
Resmî Dili:İngilizce
Yönetim Biçimi:Federal Cumhuriyet
Para Birimi:Nijerya Nairası

Nijerya’nın Genel Özellikleri 1.Doğal Konumu
Güney kıyısı Gine Körfezi’nde yer alan Nijerya, Benin, Nijer, Kamerun ve Çad ile komşu olan bir Orta Afrika ülkesidir.
Nijerya genel olarak kuzey topraklarını içine alan platolar ile güney yarısını kapsayan geniş ovalık alanlardan meydana gelmiştir. Ortalama yükseltisi 1000 m olan kuzey plato sahası Nijer Nehri ve kolları tarafından parçalanmıştır. Bir başka yüksek alan ise doğuda Kamerun ile sınır oluşturan, yükseltisi yer yer 2000 m’yi aşan Kamerun Dağlarıdır . Ülke ayrıca kuzeydoğu uçta kapalı bir havza içinde yer alan Çad Gölü’ne doğru, yarı kurak ve kumlu düzlük sahaları barındırır.
4°-14° kuzey paralelleri arasında bulunan Nijerya’da ekvatoral ve subekvatoral karakterli iklim özellikleri görülür. Ülkenin güneyi denizden karaya doğru esen nemli
ve sıcak güneybatı musonlarının
etkisi altındadır. Burada yıl içerisinde pek fazla değişim göstermeyen sıcaklık değerleri 22-32°C arasındadır. Yağış ortalaması ise
2500 mm’dir. Bu değer bazı kesimlerde 4000 mm’yi bulur. Kuzeye doğru gidildikçe muson ikliminin etkisi azalır. Kuzeyde Sahra’dan gelen kuru hava kütlelerinin ve karasal iklimin etkisi hissedilir. Bu nedenle kış aylarında 10°Ca kadar düşen sıcaklık ortalamaları yazın 38°C’a kadar yükselir. Yıllık 500 mm’ye kadar yağış düşer.
Ülkenin kuzey-güney doğrultusunda iklimlerdeki değişime bağlı olarak bitki örtüsü farklılık gösterir. Kıyı şeridi ve Nijer Nehri deltası boyunca mangrov ormanları, nemli tropikal ormanları, savanlar ve stepler görülmektedir.
Ülkenin en büyük akarsuları Nijer ve onun ana kolu durumundaki Benue’dir. Nijer ve Benue, ülkenin ortasında âdeta büyük bir ‘Y’ çizdikten sonra kıyıda pek çok kola ayrılarak büyük bir deltayla okyanusa dökülür.

Haber Köşesi Kızamıktan 165 Çocuk Öldü.
Sağlık yetkilileri, Nijerya’nın Katsina bölgesinde patlak veren salgında ölü sayısının çok daha fazla olabileceğini söyledi.
Nijerya’nın kuzeybatısındaki Katsina bölgesinde patlak veren kızamık salgınında en az 165 çocuğun öldüğü bildirildi.
Sağlık yetkilileri, salgının ilk tespit ediliği ocak ayından bu yana yaklaşık 3.064 çocuğa kızamık hastalığının bulaştığını kaydetti. Nijerya haber ajansı yetkililere dayanarak, ülkenin uzak bölgelerindeki salgında ölü sayısının çok daha fazla olabileceğini, çok sayıda bildirilmemiş vaka bulunduğunu belirttiler.
Salgınlardan, ailelerin çocuklarını aşı yapmayı reddetmesi sorumlu tutuluyor. Kızamık hastalığı, Afrikada ölümlere neden olmaktadır. Bu hastalık çocuklarda körlüğe sağırlığa ve beyin ve vücut felçlerinin görülmesine neden olmaktadır.

COĞRAFYA 12 DERS KİTABI ETKİNLİKLERİ
COĞRAFYA 12 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF ÖDEVİ
LİSE 4 COĞRAFYA
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder