9 Mart 2009 Pazartesi

GELİŞMİŞLİK SEVİYELERİNE GÖRE ÜLKELERİ TANIYALIM ALMANYA Almanya’nın Genel Özellikleri 1. Doğal Konumu LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF

GELİŞMİŞLİK SEVİYELERİNE GÖRE ÜLKELERİ TANIYALIM ALMANYA Almanya’nın Genel Özellikleri 1. Doğal Konumu LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF

Biliyor musunuz?
Sanayi alanında en gelişmiş ülkelerden biri olan Almanya, bugün ABD ve Japonya’dan sonra dünyanın en büyük ekonomik gücünü oluşturmaktadır. 82,5 milyon nüfusuyla Avrupa Birliği (AB)’nin en büyük ve en önemli pazarı konumundadır. 2004 yılında Almanya 2 trilyon 216 milyar avroya ulaşarak kişi başına düşen millî gelir 26.856 avro olmuştur. Ekonomideki kalkınma hızı özellikle dış ticaret sayesinde elde edilmiş 734 milyar avroluk ihracat hacmiyle Almanya 2004 yılındadünya ihracat şampiyonu olmuştur.
Dünya’nın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Almanya’yı kısaca tanıyalım.

Ülke kimlik Kartı
Resmî Adı:Almanya Federal Cumhuriyeti
Başkenti:Berlin

Toplam Yüz Ölçümü:357 046 km2
Toplam Nüfusu:82,4 milyon (2007)
Resmî Dili:Almanca
Yönetim Biçimi:Federal Cumhuriyet
Para Birimi:Avro
İdari Yapı:Federal Eyalet Sistemi

Almanya’nın Genel Özellikleri 1. Doğal Konumu LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF
Baltık ve Kuzey Denizi’ne kıyısı olan Almanya bir Orta Avrupa ülkesidir. Geçmişte Federal Almanya ve Doğu Almanya olmak üzere ikiye ayrılmış olan bu ülke, 3 Ekim 1990 tarihinde birleşerek bugünkü sınırlarına sahip olmuştur.
Ülke coğrafi yönden üç büyük bölgeye ayrılır:
a.Kuzey Almanya Ovaları
b.Merkezî Almanya
c.Güney Almanya

a.Kuzey Almanya Ovaları
Kuzey Almanya Ovalan, yüksekliği 50 m’yi aşmayan, yer yer buzulların taşıdığı morenlerle örtülü ve birçok buzul gölünün yer aldığı kesimdir. Baltık ve Kuzey Denizi kıyılarındaki adaları da içine alır. Bölgenin kuzey kesimlerinde Börde adı ile bilinen löslerle kaplı çok verimli bir kuşak uzanır.
b.Merkezî Almanya
Almanya’nın orta kesimlerini oluşturan Orta Plato Bölgesi Kuzey ve Güney Almanya arasında yer alır. Yüksekliği pek fazla olmayan bir plato görünümündedir.Yükseltisi genelde 1000 m’yi aşmayan bu dağlık-tepelik alan Ren, Weser ve Elbe nehirleri tarafından derin vadilerle parçalanmıştır. Bu plato sahasında lös toprakları, vadi ve ovalarda ise verimli alüvyal topraklar yaygındır.
c.Güney Almanya
Güney Almanya, Avusturya sınırındaki Bavyera Alplerini, onun kuzeyinde bulunan Bavyera platosunu, Tuna vadisini ve ülkenin güneybatısındaki Karaorman Dağlarını kapsar. Almanya’nın en yüksek noktası olan Zugspitze (2963 m)Avusturya sınırına yakın bir konumdadır.
Baltık kıyıları ile Alp sıradağlarının kuzeye bakan dış yayı arasında uzananAlmanya’yı, Avrupa’nın batı kıyılarında görülen yağışlı ve denizel karakterli okyanus iklimi ile Orta Avrupa’da hâkim olan karasal iklim arasında bir geçiş iklimi etkiler. Buna göre Almanya’nın kuzey kıyılarında ılık ve yağışlı, iç bölgeler ile güneyde soğuk ve az yağışlı bir iklim görülür.
Almanya’nın önemli akarsularının çoğu Kuzey Denizi’ne dökülür. Bunlardan Elbe eski Doğu Almanya topraklarının sularını toplar ve Hamburg Limanı’ndan Kuzey Denizi’ne karışır. Kuzey Denizi’ne Bremen limanı üzerinden dökülen Weser Irmağı’nın su toplama havzası Orta Almanya’dır. Almanya’nın batı kesiminin sularını toplayan RenIrmağı Avrupa’nın en büyük sanayi merkezlerinden biri olan Ruhr Havzası’ndan geçerek Hollanda’ya girer ve bu ülkeden Kuzey Denizi’ne dökülür. Aslında Ren, Avrupa kıtasının en önemli su yoludur ve büyük tonajlı teknelerin, üzerinde seyretmesi mümkündür.
Karaorman Dağları’ndan doğup Güney Almanya’yı kat ederek Avusturya sınırları içine giren ve daha sonra pek çok Orta Avrupa ülkesini geçtikten sonra Karadeniz’e dökülen Tuna Nehri özellikle ülkenin güneyi için büyük önem taşımaktadır.
Göller bakımından ise Almanya toprakları zengin sayılmaz. En büyük gölü, güneyde İsviçre ve Avusturya sınırında bulunan Konstanz Gölü’dür .

COĞRAFYA 12 DERS KİTABI ETKİNLİKLERİ
COĞRAFYA 12 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF ÖDEVİ
LİSE 4 COĞRAFYA
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder