8 Mart 2009 Pazar

Haber Köşesi Çin’de İşçi ücretleri artıyor mu? LİSE 12.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 4.SINIF

Haber Köşesi Çin’de İşçi ücretleri artıyor mu? LİSE 12.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 4.SINIF
Çin’de toplam emek arzında bir düşüş olmuş bu nedenle de işçi ücretlerinde bir artış gözlenmiştir. Özellikle sanayinin yoğunlaştığı bölgelerde iş gücüne duyulan ihtiyaç giderek artmıştır.
Çin’in ucuz işçi ihtiyacını kırsal yöreler, diğer bir deyişle, tarım sektörü sağlıyor. Çin’in son 10-15 yıl içinde yaptığı büyük sanayi atılımının emek gereksinimini hep kırsal alandan metropollere ve sanayi bölgelerine göç eden çiftçiler giderdi. Günümüzde Çin’de imalat sektörlerinde istihdam bekleyen 150 milyon çiftçi vardır. Bazı nedenlerden dolayı sanayi bölgelerine ve şehirlere gitmiyorlar ve sanayide istihdam edilmiyorlar. Bunlar:
1.Çin hükümeti getirdiği yeni uygulamalar ile tarımsal istihdamı kentsel istihdamdan daha cazip hâle getirdi.
2.Çin imalat sanayinde, bilgi düzeyi ve teknik becerisi daha yüksek işçi istihdam etmek istiyor. O nedenle bilgi ve beceriyi daha çabuk elde edebilecek olan 18-25 yaş grubunu tercih ediyor.
3.Çin’in ikamet politikaları da kırsal alandan göç eden işçilerin aleyhine çalışıyor. Örneğin, bu işçilere tanınan iş değiştirme ve eğitim olanakları daha kısıtlı olduğu gibi işçi çocuklarının da beda¬va eğitim alma hakları yok. Bu gibi faktörler, Çin’de daha 150 milyon tarım işçisi olmasına rağ¬men işçi ücretlerinin ucuz bir düzeyde tutulabilmesi için gerekli emek arz ve talep dengesini etkiliyor.
Dolayısı ile önümüzdeki yıllarda Çin’de işçi ücretlerinin daha da artması kaçınılmaz olacak.

COĞRAFYA 12 DERS KİTABI ETKİNLİKLERİ
COĞRAFYA 12 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF ÖDEVİ
LİSE 4 COĞRAFYA
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder