10 Mart 2009 Salı

HARİTA ÇİZİMİNDE KULLANILAN PROJEKSİYON YÖNTEMLERİ LİSE 9.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 1.SINIF

HARİTA ÇİZİMİNDE KULLANILAN PROJEKSİYON YÖNTEMLERİ LİSE 9.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 1.SINIF

Haritalar yeryüzünün tamamının veya bir bölümünün düzlem üzerine aktarılmasıyla oluşturulur. Yeryüzü şekillerinin uzunluklarını, alan ölçülerini ve yönlerini hatasız olarak model küre üzerine aktarmak mümkündür. Ancak istediğimiz büyüklükte model küre yapmamız, taşımamız ve kullanmamız mümkün değildir. Bu nedenle düz yüzeylere çizilen haritalar daha kullanışlıdır. Ancak Dünya’nın kendine özgü olan kutuplardan basık, Ekvator’da şişkin geoit şeklini düzlem üzerine bozulmadan aktarmak imkânsızdır. Bu nedenle kıta ve okyanusları düzlem üzerine aktarırken bozulmaları en aza indirebilmek için harita iz düşümü de denilen projeksiyon yöntemleri geliştirilmiştir (Resim 1.10). Çeşitli projeksiyon yöntemleri vardır. 1) Silindirik Projeksiyon

Bu projeksiyonda dünya üzerine ekvatorda temas etmek üzere bir kağıt sarılır. Harita alanı bu kağıt üzerine yansıtılır. Bu projeksiyon da, ekvator çevresi kağıt üzerine dokunduğundan bozulma ekvator çevresinde azdır.

2) Konik Projeksiyon

Bu projeksiyonda kutba yakın yerler kağıt üzerine dokunduğundan bu alanlarda bozulma oranı en az olur. Kâğıdın dokunduğu yerden uzaklaşıldıkça bozulmalarda artar.Orta enlemler ve çevresindeki bölgelerin çiziminde kullanılır.

3. Düzlem Projeksiyon: Bu projeksiyonda daha dar alanlar gösterilir. Haritanın orta bölümü gerçeği yakınken kenarlara doğru bozulma artar.

COĞRAFYA 9 DERS KİTABI
COĞRAFYA 9 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 9.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 9.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 9.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 1.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 1.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

4 yorum: