10 Mart 2009 Salı

HARİTALARDA YÜZEY ŞEKİLLERİNİN GÖSTERİLMESİ İÇİN KULLANILAN YÖNTEMLER LİSE 9.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 1.SINIF

HARİTALARDA YÜZEY ŞEKİLLERİNİN GÖSTERİLMESİ İÇİN KULLANILAN YÖNTEMLER LİSE 9.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 1.SINIF

Yeryüzü şekilleri olan kabartıları, çukurlukları ve düzlükleri haritalar üzerinde gösterebilmek için farklı yöntemler geliştirilmiştir. Bunlar;

Kabartma Yöntemi
Bu yöntemle yer şekilleri bir ölçek dâhilinde küçültülür. Yükselti basamaklarına göre renklendirilir. Maket hâline getirilir. Bu yöntemin maliyeti yüksek, yapımı güçtür. Bu nedenle kabartma yöntemi çok kullanılmaz.

Gölgelendirme Yöntemi
Bu yöntemle yapılan haritalarda, ışığın belli bir açıyla yer şekilleri üzerine geldiği kabul edilir. Düz yerler aydınlık, eğimli yerler gölge olarak gösterilir. Eğim arttıkça gölgenin koyuluğu artar.


Tarama yöntemi
Bu yöntemle, yükselti basamaklarının araları tarama yapılarak çizilir. Eğimin fazla olduğu yerler daha sık ve kalın çizgilerle taranır, eğim azaldıkça çizgiler seyrekleşir ve incelir. Düz olan yerlerde tarama yapılmaz.


Renklendirme Yöntemi
Fiziki haritalarda yükselti basamaklarını gösterebilmek için renklendirme yöntemi kullanılır. Genel kullanım olarak renkler deniz kıyısında koyu yeşilden başlar. Yükselti arttıkça açık yeşil, sarı, turuncu, açık kahverengi ve koyu kahverenginin tonları kullanılır. Renklendirme yönteminde renkler yer şekillerini ifade etmek için değil, yükselti basamaklarını göstermek için kullanılır. Bu yöntemle yapılan haritalarda yeşil ile boyanan yerler ormanları veya ovaları, kahverengi ile boyanan yerler her zaman dağları göstermez .

Eş Yükselti Eğrileri (İzohips) Yöntemi
Deniz yüzeyinden aynı yükselti değerlerine sahip noktaları birleştirerek oluşturulan kapalı eğrilerle gösterilmesidir. Topografya ve fizikî haritalarda yüzey şekilleri çoğunlukla, eş yükselti eğrileriyle gösterilir. Eş yükselti eğrileri eşit aralıklarla çizilir. 0 metre deniz seviyesini ya da kıyı çizgisini gösterir. Haritanın ölçeği küçüldükçe eş yükselti aralıkları da artmaya başlar .

COĞRAFYA 9 DERS KİTABI
COĞRAFYA 9 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 9.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 9.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 9.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 1.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 1.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder