10 Mart 2009 Salı

HAVA DURUMU VE İKLİM LİSE 9.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 1.SINIF

HAVA DURUMU VE İKLİM LİSE 9.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 1.SINIF

HAVA DURUMU

Dar alanlarda kısa sürelerde değişebilen atmosfer olaylarına (havanın sıcak, soğuk, rüzgarlı vb. olması gibi) hava durumu denir.

Değişen hava şartlarına uyum sağlayabilmek için meteoroloji bilimi, günlük hava olayları üzerine veriler toplar ve tahminlerde bulunur. Ülkemizde bu işe ilgili çalışmaları Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü yapar. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde bulunan meteoroloji istasyonlarındaki aletlerle yapılan ölçümler farklı formüllerle veri hâline getirilir. Bu işleme gözlem ya da rasat adı verilir. Meteoroloji istasyonlarının dışında radarlar ve uydulardan elde edilen veriler de hava tahminlerinde kullanılır.

İKLİM

Dar alanlarda kısa sürelerde değişebilen atmosfer olaylarına (havanın sıcak, soğuk, rüzgarlı vb. olması gibi) hava durumu denir.

İklim ise yeryüzünün herhangi bir kesiminde uzun zaman için aynı kalan ortalama hava şartlarıdır.Geniş bir sahada uzun yıllar boyunca (en az 33 yıl) görülen hava olaylarının (sıcaklık, basınç, rüzgar, nemlilik, yağış vb.) ortalamasına iklim denir. İklimi inceleyen bilim dalına Klimatoloji denir. Örneğin, Ankara’da bir yaz gününde sabah hava açık ve sakinken, öğleden sonra sıkıcı bir sıcak etkili olabilir ve hava bulutlanabilir. İkindi vaktine doğru yağmur yağışı görülebilir. Oluşan olay bir hava durumudur. Fakat bu hava durumu yaz boyunca hâkim değildir. Ankara’da yaz mevsimi genel olarak açık, az bulutlu, sıcak ve kuzeyden hafif rüzgârlı geçer. Bu iklim karakterini belirtmek için “Ankara yaz mevsiminde sıcak ve kuraktır.” ifadesi kul lanılır. İşte bu söylediğimiz Ankara’da yazın görülen iklimdir.

İklim bilimi (klimatoloji), iklimi meydana getiren elemanların analizini yapar. Farklı iklimlerin oluşum nedenlerini ve değişimlerini inceleyerek iklimin etkisini açıklamaya çalışır. İnsanlar da bu şekilde kendi yaşamlarını planlayabilir ve yaşam mekânlarını buna göre tasarlayabilir.İklimin temel elemanları sıcaklık, nemlilik ve yağış, basınç ve rüzgârlar gibi gözlenebilen ve ölçülebilen etkilerdir.

İklim ve hava durumunun karşılaştırılması;
İklim geniş sahalarda (ör. Akdeniz havzası), uzun yıllar boyunca (30-40 yıl) aynı kalan ortalama hava hali iken; hava durumu dar bir alanda (ör. İstanbul-Kadıköy), kısa sürede (bir iki saat) değişen atmosfer olaylarıdır.
İklimde bir kararlılık söz konusu iken, hava durumu gün ve saat içerisinde değişme gösterir.

Meteoroloji bilimi, atmosferin fiziksel özelliklerini, atmosferde meydana gelen olayların dayandığı fizik kanunlarını ortaya koymaya çalışır. İklim elemanlarının günlük değerlerini çeşitli aletlerle ölçülür yada aletsiz olarak gözlenerek kayıtlara geçirilir. Yapılan bu işe Rasat (Gözlem) denir.

Meteoroloji biliminin yaptığı bu rasatları alarak bunların ortalamasını çıkarıp, bu hava olaylarının insan yaşamı üzerine olan etkilerini araştıran bilime ise Klimatoloji denir.

Bir yerin iklim özelliklerini tam ve doğru olarak belirtebilmek için yeter sıklıkta ve gerekli yerlerde istasyon ağının olması gerekir.

COĞRAFYA 9 DERS KİTABI
COĞRAFYA 9 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 9.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 9.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 9.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 1.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 1.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

1 yorum: