9 Mart 2009 Pazartesi

İthalat-İhracat (Dış Ticaret) LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF

İthalat-İhracat (Dış Ticaret) LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF

Ülkemizdeki ithalat ve ihracat hareketlerini 1980 öncesi ve sonrası şeklinde ayırmak gerekir. 1980 öncesinde bir tarım ülkesi olan Türkiye’nin ihracatında tütün, üzüm, incir, fındık, pamuk ilk sıralarda yer almaktaydı . Buna karşılık ithal ettiğimiz ürünler arasında makine, elektrikli ev gereçleri, ulaşım araçları, saat ve ölçü aletleri önemli yer tutmaktaydı.

Cumhuriyetin ilk yıllarında dış ticaret hacminin fazla olmadığını görürüz . 1980 sonrasında Türkiye’de ekonomik anlamda önemli değişiklikler olmuştur. 1980′lere kadar ekonomi üzerinde korumacı ve müdahaleci politikalar izlenmiş, 1980′den sonra serbest piyasa ekonomisine geçiş yapılmıştır. 24 Ocak 1980′de alınan kararlarla ihracata dayalı sanayileşme politikası benimsenmiştir. Bu dönemde ihracatı artırmaya yönelik politikalar uygulamaya konulmuş, bürokratik engeller büyük Ölçüde ortadan kaldırılmıştır.

Türkiye’nin 1996 yılında Gümrük Birliği’ne girmesiyle AB’den alınan sanayi malları ithalatında artış olmuştur. Bu durum iç piyasada yerli üreticiyi zor durumda bıraksa da rekabet ortamı oluştuğundan ürünlerin kalitesinde önemli bir artış olmuştur. Bu kalite artışının ardından yerli üreticinin kendine olan güveni daha da artmış ve ürettiği malı dış piyasaya sürmüştür. Böylece sanayi ürünleri ihracatımız hızla artmıştır.

Son yıllarda ihracatımız büyük ivme kazanmıştır. Bunun yanında birçok ürünün ithalatı devam etmektedir. Bu durum dış ticaret açığının artmasına ve ülke dışına döviz çıkmasına sebep olmaktadır.

Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte ülkeler arasında ithalat ve ihracat artmış, mal ve hizmetler oldukça çeşitlenmiştir. Yakın döneme kadar sanayi ürünleri, tarım ürünleri ile maden ihracat ve ithalatı ön planda iken günümüzde hizmet ithalat ve ihracatı büyük önem kazanmıştır. Örneğin, bir Türk firmasının yabancı bir ülkede faaliyet izni alarak GSM şirketi kurması ve işletmesi hizmet ihracıdır. Buna karşın yabancı kuruluşlardan bilgisayar yazılımlarının satın alınması hizmet ithalatına örnek verilebilir. Şimdi ülkemizin ithalat ve ihracat ürünlerini görelim.


COĞRAFYA 12 DERS KİTABI ETKİNLİKLERİ
COĞRAFYA 12 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF ÖDEVİ
LİSE 4 COĞRAFYA
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder