10 Mart 2009 Salı

JEOLOJİK ZAMANLAR LİSE COĞRAFYA 9.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 1.SINIF

JEOLOJİK ZAMANLAR LİSE COĞRAFYA 9.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 1.SINIF
Üzerinde yaşadığımız Dünya’mız günümüzdeki hâlini alana kadar 4.7 milyar yıl geçmiştir. Bu süreyi 24 saat olarak alırsak, insanoğlu 24′e 1 saniye kala Dünya sahnesindeki yerini almıştır. İnsanoğlunun bir tarihi olduğu gibi Dünya’mızın da bir tarihi vardır.

Prekambriende Meydana Gelen Olaylar
Yaklaşık 3,7 milyar yıl ile 600 milyon yıl öncesini kapsar. İlk denizler, Kanada, Grönland ve Norveç kıvrımları oluşmuştur. İlk bitkiler (su yosunları) ve tek hücreli canlılar bu dönemde ortaya çıkmıştır.

Paleozoikte Meydana Gelen Olaylar
Yaklaşık 600 milyon yıl ile 250 milyon yıl öncesini kapsar. Bu zamanın başlarında iklim soğuktur, ama genel olarak nemli ve ılımandır. Kuzey Yarım Küre’de karalar oluşmuş ve şiddetli volkanizma vardır. İlk sürüngenler, böcekler, balıklar, kafadan bacaklılar ortaya çıkmıştır. Su yosunları gelişmiş, eğrelti otu ve kozalaklı bitkiler ortaya çıkmıştır. Nemlilik ve yağış nedeniyle gür bitki toplulukları yetişmiştir. Bu bitkiler taş kömürü yataklarını oluşturmuştur.

Mezozoikte Meydana Gelen Olaylar
Yaklaşık 250 milyon yıl ile 65 milyon yıl öncesini kapsar. Genel olarak sıcak iklimler etkilidir. Volkanizma faaliyetleri zayıftır. And ve Alp dağlarının ilk kıvrımları oluşmaya başlamıştır. Yerkabuğu kırıklarla parçalanmış, kıtalar yer değiştirmeye başlamıştır. Kabuklu deniz hayvanları, büyük sürüngenler ve dinozorların egemen olduğu bir dönemdir. Tohumlu bitkiler karalarda yayılmaya başlamıştır.

Neozoik
Yaklaşık 65 milyon yıl ile günümüze kadar olan dönemi kapsar. Genel olarak sıcak ve yağışlı iklimler etkilidir. Volkanizma şiddetlidir. Alp dağları ve başlıca dağ sıraları oluşmuştur. Kıtaların yer değiştirmesi devam etmiş, günümüzdeki şeklini almaya başlamıştır. Atlas ve Hint okyanusları ortaya çıkmıştır. Egeit karası çökmüş, Ege Denizi belirmiştir. Linyit, petrol, tuz yatakları oluşmuştur. Dinozorlar ortadan kalkmış, sürüngenler küçülmüş, memeliler ve kuşlar gelişmiştir. Tohumlu bitkiler yaygınlaşmaya ve çeşitlenmeye başlamıştır .

Neozoikte Buzul Çağı (Pleistosen) ve Buzul Sonrası (Holosen) dönemler yaşanmıştır.
Buzul Çağı’nda buzullar genişlemiş, Kuzey Amerika’nın büyük bölümü, Batı Avrupa ve İskandinavya yarım adası tümüyle buzullar altında kalmıştır. Deniz seviyesi düşmüştür. Günümüz hayvanlarının çoğu ortaya çıkmıştır. Devrin sonuna doğru insan var olmuştur.
Buzul Sonrası 11 bin yıldan bu tarafa süregelen devirdir. Sıcaklık değerleri artmış, günümüz iklim koşulları belirmiştir. Buzullar kutuplara çekilmiş deniz seviyesi yükselmiştir. Buzul çağında, akarsu vadisi olan İstanbul ve Çanakkale boğazları deniz seviyesindeki yükselme sonucu Akdeniz ve Karadeniz’i birbirine bağlayan su geçitleri hâlini almıştır. Anadolu karası tümden yükselmiştir.

COĞRAFYA 9 DERS KİTABI
COĞRAFYA 9 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 9.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 9.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 9.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 1.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 1.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder