9 Mart 2009 Pazartesi

NÜFUS POLİTİKALARI A.NEDEN NÜFUS POLİTİKASI LİSE 11.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 3.SINIF

NÜFUS POLİTİKALARI A.NEDEN NÜFUS POLİTİKASI LİSE 11.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 3.SINIF

Dünya nüfusu bir yandan sınırlı doğal kaynakları tüketirken diğer yandan nüfus ve özellikleri ülkeler için önemli olmaya devam etmektedir.Yirminci yüzyılın ortalarına kadar ülkeler, nüfusun sayısal olarak fazlalığını güçlü olmak için gerekli ve yeterli bir faktör olarak görüyorlardı. Ancak günümüzde nüfusun sayısal fazlalığından çok, nitelikleri üzerinde durulmaktadır. Nüfus miktarı ve özellikleri ile ülkelerin kalkınmaları arasında ilişki kurulmaktadır. Günümüzde ülkeler aşırı nüfus artışının sorun yaratması ve buna karşı önlem alınması gerektiğinden çeşitli nüfus politikaları uygulamaktadır. Bir yandan aşırı nüfus artışı çeşitli sorunlara yol açarken diğer taraftan da nüfusun çok az artması veya eksilmesi de ülkelerin varlığını ve geleceğini tehdit etmektedir. İşte bu nedenlerle nüfusun belli bir oranda, sorun yaratmadan artışını sağlamak hedeflenmektedir. Oysa bu her zaman ve her ülke için o kadar kolay olmamaktadır.

Nüfus politikaları nüfusun niteliğini (eğitim), niceliğini (sağlık ve doğurganlık) ve dağılımını (kır, şehir, dış ülke) etkileyen bilinçli uygulamalardır.

Dünyada genel olarak uygulanan üç çeşit nüfus politikası vardır.

1.Nüfus artış hızını azaltmaya yönelik olarak uygulanan nüfus politikası. Endonezya,Çin ve Hindistan gibi ülkelerde uygulanan nüfus politikası.

2.Nüfus artış hızını yükseltmek için uygulanan nüfus politikası. Son zamanlarda nüfusu hızla azalan Avrupa ülkelerinin uyguladığı nüfus politikası.

3.Nüfusun nitelik ve niceliğini iyileştirmek amacıyla uygulanan nüfus politikası. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin (Türkiye gibi) nüfus politikası.

COĞRAFYA 11 DERS KİTABI
COĞRAFYA 11 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder