8 Mart 2009 Pazar

NÜFUSUN CİNSİYETE GÖRE DAĞILIMI LİSE 10.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 2.SINIF

NÜFUSUN CİNSİYETE GÖRE DAĞILIMI LİSE 10.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 2.SINIF
Nüfus piramitlerine göre belirlenen nüfusun bir diğer özelliği de cinsiyet durumudur. Cinsiyet oranları, ülkeden ülkeye değişiklik gösterdiği gibi ülke içinde de farklı olabilmektedir. Dünya genelinde kadın ve erkek oranlarına bakıldığında, gelişmiş ülkelerin yaşlı nüfus içinde kadın nüfus oranının erkek nüfus oranından fazla olduğu görülür.GENEL OLARAK KADINLARDA ORTALAMA YAŞAM SÜRESİ DAHA UZUNDUR.BU DURUM GELİŞMİŞ ÜLKELERDE DAHA BELİRGİNDİR. Geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde ise erkek nüfus oranı kadın nüfus oranından daha fazladır.

Herhangi bir yerdeki kadın ve erkek nüfus oranını doğal süreç belirler. Bunun dışında iç ve dış göçler de etkili olmaktadır. Göç veren ülkelerde veya bölgelerde kadın nüfusun, göç alan ülke veya bölgelerde ise erkek nüfusun fazla olduğu görülür. Ayrıca savaşlar da nüfusun cinsiyet yapısı üzerinde etkili olabilmektedir.SAVAŞ YAŞAMIŞ ÜLKE VE BÖLGELERDE YETİŞKİN VE ERKEK NÜFUSTA AZALMA GÖRÜLÜR. ÇÜNKÜ SAVAŞTA ÖNCELLİKLER ERKEKLER VE YETİŞKİNLER ÖLÜR.

Nüfus piramitlerinden çıkarılan sonuçlardan biri de ülkelerin gelişmişlik düzeyidir. Genel olarak gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkelerde nüfus artışı hızlı ve doğum oranı yüksektir. Ekonomik kalkınma henüz tam olarak gerçekleştirilememiştir. Gelişmiş ülkelerde nüfus artışı yavaş, doğum oranı düşük ve çocuk yaştaki nüfus da çok azdır.


COĞRAFYA 10 DERS KİTABI
COĞRAFYA 10 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 10.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 10.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 10.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 2.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 2.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder