8 Mart 2009 Pazar

NÜFUSUN GELİŞİMİ, DAĞILIŞI VE NİTELİKLERİ - NÜFUS VE NÜFUS SAYIMLARI - Nüfus Sayımları Nedir? Neden Yapılır? LİSE 10.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE

NÜFUSUN GELİŞİMİ, DAĞILIŞI VE NİTELİKLERİ - NÜFUS VE NÜFUS SAYIMLARI - Nüfus Sayımları Nedir? Neden Yapılır? LİSE 10.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 2.SINIF

Hazırlık Çalışmaları

1.Nüfus sayımlarının yapılış amaçları nelerdir? Araştırınız.
2.Nüfus, ülkeler için ne ifade eder? Arkadaşlarınızla tartışınız.

Nüfus Sayımları Nedir?
Nüfus Sayımları sonucunda ülkemizin nüfusuyla ilgili (insan sayısı, dağılışı, cinsiyet yapısı, yaş grupları, okullaşma oranı, eğitim-öğretim durumu vb.) birçok özellik belirlenir.
Tarih boyunca çeşitli amaçlarla birçok nüfus sayımı yapılmıştır. Bu nüfus sayımlarının temel amaçları, askere alınacak ve vergi verecek kişi sayısını belirlemekti. Ancak dünyada nüfus sayımları tüm ülkelerde düzenli olarak yapılmadığından dünya nüfusu hakkında doğru bilgilere ulaşılamamıştır. Modern nüfus sayımları, ilk defa İskandinav ülkelerinde yapılmıştır.
Osmanlı Devleti’nde ilk kapsamlı nüfus sayımı II. Mahmut döneminde 1831 yılında yapılmış olup asker ve vergi yükümlülerini belirlemeye yöneliktir.
Çin’de ilk modern nüfus sayımı 1953′te yapılmıştır. Bu sayımla birlikte Dünya nüfusunun beşte biri resmî kayıtlara geçmiştir. Çin’de ikinci nüfus sayımı ise 1982′de gerçekleştirilmiştir. Bu sayımda 1,2 milyar kişi sayılmış, sayım işleminde ise 15 milyon kişi görev almıştır.
Bu bilgiler ışığında belli bir zamanda, bir ülke sınırları içinde kişilere yönelik yapılan demografik, ekonomik, sosyal verilerin toplanması ve bu verilerin değerlendirilmesi işlemi nüfus sayımı olarak isimlendirilir.

Nüfus Sayımları Neden Yapılır?
Bir ülkenin kalkınmasında alınan kararların amaçlanan hedeflere ulaşması için mevcut kaynakların bilinmesi gerekir. Bu kaynaklardan biri de insandır. Bir ülkedeki nüfusun miktarı, niteliği, ekonomik faaliyetlere göre dağılımı, yaş grubu ve cinsiyet yapısı gibi özelliklerin bilinmesi gerekir ki gerçekçi bir kalkınma planı yapılabilsin. Modern nüfus sayımlarının yapılmasının nedeni nüfusun niteliklerini tespit etmektir. Çünkü ülke kaynaklarının doğru kullanılmasında ve kalkınma önceliklerinin belirlenmesinde nüfusun niteliklerinin bilinmesi önemlidir.
Nüfus sayımlarının yapılmasında hedeflenen amaçlar şunlardır:
*Ülkenin nüfus miktarı
*Yaş grupları
*Kent ve kır nüfusu
*Nüfusun eğitim durumu
*Nüfusun mesleklere göre dağılımı
*Nüfusun cinsiyet durumu
*Nüfus hareketlerini öğrenmektir.

Devlet bu bilgiler ışığında yatırım ve planlama yapar ve kaynakların doğru kullanımını sağlar.
Bir ülkedeki toplam insan sayısı kadar bu nüfusun ekonomik faaliyetlere gerek üretici gerekse tüketici olarak katılması da önemlidir.
Nüfus bir ülke için hem önemli bir güç hem de kaynaktır. İnsan kaynağı doğru ve planlı olarak kullanıldığı zaman ülkelerin kalkınması ve gelişmesi gerçekleşebilir.

İnsanlar çok eski zamanlardan beri nüfus sayımı yapmaya başlamışlardır. Dünyada ilk modern sayımlar, Fransa ve İngiltere’nin kolonilerinde yaptıkları sayımlardır. İlk periyodik sayımlar ise İskandinavya ülkelerinde uygulanmıştır.
Günümüzde dünyanın nüfusu, nüfus sayımları ve uluslararası nüfus araştırma merkezlerinin çalışmalarıyla belirlenir.



COĞRAFYA 10 DERS KİTABI
COĞRAFYA 10 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 10.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 10.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 10.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 2.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 2.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder