9 Mart 2009 Pazartesi

Okuma Metni Atatürk ve Türkiye’nin Jeopolitiği LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF

Okuma Metni Atatürk ve Türkiye’nin Jeopolitiği LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF
Cumhuriyetimizin kurcusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, Fransız yazar Emil Ludving tarafından “Türk kimdir?” diye sorulmuş ve Atatürk, Türk’ün kim olduğunu, Türkiye’nin ne olduğunu ve gelecekteki jeopolitik konumunu şu veciz sözleriyle açıklamıştır:
“Bu memleket, dünyanın beklemediği, asla umut etmediği, müstesna bir mevcudiyetin yüksek tecellisine sahne olduğu 7000 senelik bir Türk beşiğidir.”
Beşik; tabiatın rüzgârları ile sallandı, beşiğin içindeki çocuk tabiatın yağmurları ile yıkandı. O çocuk, tabiatın şimşeklerinden, yıldırımlarından, kasırgalarından evvela ürker gibi oldu. Sonra onlara alıştı. Onları tabiatın babası tanıdı. Onların oğlu oldu. Türk oldu. Türk budur. Yıldırımdır, kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir.
Mustafa Kemal’in izinden gidecek olan Türkiye Cumhuriyeti hem Avrasya’da bölge ülkelerinin bağımsız birliğinin gerçekleşmesine yardımcı olacak hem de Atatürk modelini Avrasya ülkelerine taşıyarak bu bölgede gelecek yüzyılın başlarında bağımsız yeni bir yapılanmanın gerçekleşmesine katkıda bulunacaktır.
Türkiye’nin yakın çevresinde yaşanan çatışmaların temel nedeni olan petrol ve doğal gaz boru hatlarının geçtiği yol üzerinde olması ve gelecekte kullanılabilecek birçok doğal kaynağa sahip olması, içte ve dışta birçok sorunla karşılaşmasına neden olmaktadır. Türkiye’nin bu çatışma bölgelerindeki ülkelerle tarihî ve kültürel bağının da bulunması bu sorunların içine daha fazla çekilmesine neden olmaktadır. Türkiye millî bağımsızlığından ve bütünlüğünden taviz vermeden, Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözünden yola çıkarak uyguladığı, komşularıyla iyi ilişkilerde bulunma politikasından vazgeçmeyecektir.
Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu günden bugüne kadar istikran sağlamış, çevresindeki bazı ülkelere göre siyasi ve ekonomik alanlarda daha fazla gelişmiştir, ülkemiz bu gelişme hızıyla dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmaya adaydır. Bu nedenle devletimizin ve ülkemizin bölünmez bütünlüğü, demokratik ve laik yapısının korunması her zamankinden daha fazla önem kazanmıştır.
Atatürk diyor ki;
“Türkiye Cumhuriyeti’nin en esaslı prensiplerinden biri olan yurtta sulh, cihanda sulh gayesi, insaniyetin ve medeniyetin refah ve terakkisinde en esaslı amil olsa gerekir.” (1933)
COĞRAFYA 12 DERS KİTABI ETKİNLİKLERİ
COĞRAFYA 12 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF ÖDEVİ
LİSE 4 COĞRAFYA
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder