8 Mart 2009 Pazar

Okuma Metni Uzay Teknolojisi LİSE 12.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 4.SINIF

Okuma Metni Uzay Teknolojisi LİSE 12.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 4.SINIF
Modern insan artık uzay teknolojisiyle iç içe yaşamaktadır. Televizyon yayınları, günlük meteorolojik raporlar, ülkeler arası ve kıtalar arası ses, görüntü ve veri iletişimi, uçakların ve gemilerin yollarını bulması uydulara ve uzay teknolojilerine bağlıdır. İklim değişiklikleri ve dünyayı bekleyen diğer doğal tehlikeler konusundaki çalışmalar da büyük oranda uzay çalışmalarına dayanmaktadır, uzay teknolojilerine hâkimiyet, bir ülke için bilimsel ve teknolojik üstünlüğün bir uzantısı ve göstergesidir. Bilimsel araştırmalar ve teknoloji geliştirmeleri dışında geniş kitleleri ilgilendiren uzayın kullanım alanları üç genel başlık altında toplanabilir:
İletişim
Uydu haberleşmesinde kara, hava ve deniz taşıtları ile her yerden güvenilir iletişim sağlamanın tek yolu uydudan geçer. Özellikle sınır ötesi harekât için, istendiği zaman, istendiği yerden, ses görüntü ve diğer verilerin canlı aktarılması ve çift yönlü hızlı iletişim uydu haberleşmesi ile mümkündür.
Seyrüsefer (Yön bulma)
Dünyanın herhangi bir yerindeki noktanın koordinatlarını bilebilmek için insanoğlu yüzyıllardır uğraşmıştır. Son 20-25 yılda geliştirilen uydu teknolojisi ile bunu her türlü hava koşulunda, yüksek doğrulukla ve kolaylıkla sağlamak artık mümkündür. GPS (Global Positioning System) adı verilen bu sistem, 20′nci yüzyılın en önemli, buluşları arasındadır. GPS’in havacılık ve denizcilikteki uygulamaları yaygınlaşırken sivil kullanım yanında taşıdığı askeri önem açıktır. Küresel seyrüsefer için ABD’nin GPS sistemi yanında Rusya’nın GLONAS sistemi de vardır.
Gözlem
Uydu, ulaşılabilecek en üst gözlem noktasını oluşturur. Dünya üzerinde üst gözlem noktalarına varabilmek için başka ülkelerin kara veya hava sahalarına girmek gerekir, uzayda ise böyle bir sorun yoktur. Uzay, oraya çıkabilen herkese açıktır. Dünya üzerindeki gözlem noktalarının görüş alanı sınırlıyken uzaydan Dünyanın her yerini engelsiz gözlemlemek mümkündür. Gözlem, uzayın ilk uygulamaları arasında yer alır ve değişik amaçlarla değişik gözlem, teknolojileri geliştirilmiştir. Sivil gözlem uyduları yanında, meteorolojik gözlem optik gözlem, radar gözlemi, keşif, istihbarat, dinleme ve erken uyarı amaçlı uydular vardır. Bu uydular, güvenlik açısından uzayın vazgeçilmez kullanımları arasında yer almaktadır. Bu eğilimin artan bir oranda devam etmesi beklenmektedir.


COĞRAFYA 12 DERS KİTABI ETKİNLİKLERİ
COĞRAFYA 12 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF ÖDEVİ
LİSE 4 COĞRAFYA
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder