10 Mart 2009 Salı

TARİHDEN GÜNÜMÜZE YERLEŞME LİSE COĞRAFYA 9.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 1.SINIF

TARİHDEN GÜNÜMÜZE YERLEŞME LİSE COĞRAFYA 9.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 1.SINIF

İnsan, var olduğu günden bu yana doğanın olumsuz etkilerinden korunmak için barınacak yerlere gereksimin duydu. Önceleri avcılık ve toplayıcılıkla geçinen ve göçebe bir yaşam süren insan, ağaç kovukları ve mağara gibi doğal barınaklardan yararlandı. Bir alanda av ve yiyeceğin azalması ile iklimdeki değişiklikler, insanların başka yerlere göç etmesine neden oldu.

İnsan zamanla toprağı işlemeyi öğrenerek yerleşik hayata geçti. Çevrelerindeki çeşitli malzemelerden (taş, ağaç, kamış vb.) konutlar yapmaya başladı. Böylece ilk yerleşmeler meydana geldi. İnsanların yerleşik hayata geçtiği ilk sahalar Mezopotamya, İndus Vadisi, Kuzey Çin, Güney Doğu Asya, Batı Afrika, Orta Amerika ve And dağlarıdır. Bu bölgelerin ortak yanları su kaynaklarına yakınlık, uygun iklim şartları ve verimli topraklardır. Zamanla insanlık iklim şartlarındaki değişim ve nüfus artışı ile beraber daha geniş alanlara yayılmaya başladı. Böylece en kuzey, en güney, en soğuk, en sıcak ve en yüksekte yerleşmeler oluştu. Ancak yerleşmelerin oluşum ve dağılışı çöl, sık orman, dağlık arazi ile buzullar taraşından sınırlandırıldı.

Yerleşik hayata geçen insanlar tarım ve hayvancılıktan elde ettikleri ürünleri zamanla takas etmeye başladılar. Böylece ticari faaliyetler oluşmaya başladı. Zamanla ticaret, yerleşmeler arasında gelişti ve ticaret şehirleri ortaya çıktı. Nüfusun artışına bağlı olarak ülkeleri ve bölgeleri yöneten idarî şehirler, dinlerin ortaya çıktığı yerlerde ise dinî merkezler gelişti.
İnsanların ticaret faaliyetlerini deniz aşırı yerlerle yapmaya başlamasıyla beraber liman şehirleri doğdu. Özellikle Anadolu’da ilk çağlarda kurulmuş olan İonya (İyonya) liman kentleriyle ünlü bir uygarlıktı. Akdeniz çevresindeki bu kültür Orta Çağda Venedikliler ve Cenevizlilerle beraber iyiden iyiye yayıldı. Liman kentleri daha sonrasında coğrafi keşiflerle beraber bir çok kıtada ticaretin merkezi hâline geldi. Coğraş keşiflerle başlayan ticaret yoğunluğu Sanayi İnkılabı’nın doğmasına neden oldu. Sanayi İnkılâbı ile bir çok liman kenti sanayi şehirleri hâline dönüştü. Sanayileşme daha sonraları iç kentlere de yayıldı. Hızlı gelişme ve zenginlik, gezme ve dinlenme kültürünü geliştirdi. Böylece turizm yerleşmeleri doğdu. Günümüzdeki teknolojik gelişmeler teknoloji ve bilişim kentlerini ortaya çıkardı.

COĞRAFYA 9 DERS KİTABI
COĞRAFYA 9 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 9.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 9.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 9.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 1.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 1.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder