10 Mart 2009 Salı

TÜRKİYE’DE BALIKÇILIK - TÜRKİYE’DE BALIKÇILIĞIN GELİŞMESİNİ ENGELLEYEN FAKTÖRLER - LİSE 11.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 3.SINIF

TÜRKİYE’DE BALIKÇILIK - TÜRKİYE’DE BALIKÇILIĞIN GELİŞMESİNİ ENGELLEYEN FAKTÖRLER - LİSE 11.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 3.SINIF

Balıkçılık:Türkiye’nin su ürünleri potansiyeli yüksek olmasına karşın, su
ürünleri avcılığı ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip değildir.

Türkiye’de balıkçılığın gelişmesini engelleyen faktörler:

Avlanmanın zararlı yöntemlerle yapılması,

Denizlerin hızla kirlenmesi,

Taşıma ve depolama olanaklarının yetersizliği,

Balıkçılıkla uğraşan nüfusun az olması,

Açık deniz balıkçılığın gelişmemesi,

Pazarlama olanaklarının gelişmemesi,

Büyük ve modern balıkçı teknelerinin olmaması

Deniz Balıkçılığı : Türkiye’de daha çok kıyı balıkçılığı gelişmiştir. Açık
denizlerde avlanacak gemi ve filolarımız olmadığından açık deniz balıkçılığı
yapılmaz. Karadeniz ve Marmara Denizi Türkiye’de balıkçılığın önem kazandığı
alanlarıdır. Özellikle balıkların göç döneminde Boğazlar önemli balık avlama
alanlarıdır.

Tatlı su balıkçılığı: Bu balıkçılık akarsularda tatlı su göllerinde ve
barajlarda yapılır. Eğirdir, Beyşehir, Ulubat, İznik, Sapanca, Çıldır göllerinde
tatlı su balıkçılığı yapılırken, Tuz Gölü, Burdur, Acıgöl ve Van Gölü’nün akarsu
ağızları dışında balık üretimi yapılamaz. Son yıllarda Keban, Karakaya, Seyhan,
Hirfanlı, Atatürk gibi baraj göllerinde balık üretim çalışmaları başlamıştır.
Kültür Balıkçılığı: Son yıllarda ülkemizde temiz akarsu boylarında, özel
yapılmış havuzlarda kültür balıkçılığı yapılmakta ve çoğunlukla alabalık
yetiştirilmektedir.

COĞRAFYA 11 DERS KİTABI
COĞRAFYA 11 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder