TÜRKİYE’DE HAYVANCILIK - TÜRKİYE’DE HAYVANCILIK TÜRLERİ - BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK - KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK - ARICILIK - KÜMES HAYVANCILIĞI - LİSE 11.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 3.SINIF
Hayvancılık Türleri
Mera Hayvancılığı:Türkiye’de hayvancılık daha çok mera hayvancılığı şeklinde
yapılır. Kış aylarında ağıl ve ahırlarda arpa, saman ya da kuru otlarla beslenen
hayvanlar yazın meralarda (otlaklarda) otlatılır. Bu nedenle mera
hayvancılığında doğal koşullara bağlı olan et ve süt verimi düşüktür.
Besi ve Ahır Hayvancılığı:Hayvansal ürün verimini artırmak için ahır
hayvancılığı (mandıracılık) yaygınlaşmaya başlamıştır. Özellikle büyükbaş
hayvanlar temiz ve bakımlı ahırlarda modern yöntemlerle beslenir.
Şekerpancarının küspesi hayvan yemi olarak değerlendirilir. Bu nedenle şeker
fabrikaları çevresinde ahır hayvancılığı gelişmiştir. Nüfusun yoğun olduğu
Marmara,Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgelerinde besicilik ve mandıracılık daha
yaygındır.
Büyükbaş Hayvancılık :
Sığır : Türkiye’nin hemen her bölgesinde yetiştirilir. Özellikle yazların serin
ve yağışlı geçtiği ,otların gür ve uzun boylu olduğu yerlerde yoğun olarak
beslenmektedir. Karadeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu’nun kuzey yarısı en önemli
sığır yetiştirme alanlarıdır. Nüfusun yoğun olduğu Marmara,Ege, Akdeniz ve İç
Anadolu Bölgelerinde sığır yetiştiriciliği ahır hayvancılığı şeklinde yapılır.
Manda : Sağılma dönemi ineğe göre daha uzun ve et verimi daha yüksektir.
Türkiye’nin bol su ve bataklık yerlerinde özellikle Karadeniz Bölgesi’nin kıyı
kesimlerinde ve Marmara bölgesinde yoğun olarak beslenir.
Küçükbaş Hayvancılık : Koyun, kıl keçisi ve tiftik keçisi bu ad altında
toplanır. Küçükbaş hayvancılık mera hayvancılığı şeklinde yapılır.Türkiye’de
bozkırların geniş yer tuttuğu Doğu Anadolu,İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu
bölgelerinde küçükbaş hayvancılık yaygın olarak yapılır. En fazla koyun
yetiştirilir.
Koyun : Türkiye koyun yetiştiriciliğinde Dünya’da 6.sırada yer alır. Marmara ve
Ege Bölgesi’nde daha çok kıvırcık, İç ve Doğu Anadolu’da mor karaman, İç Batı
Anadolu’da dağlıç soyları yetiştirilir. Güney Marmara’da devlet üretme
çiftliklerinde merinos koyunu yetiştirilmektedir. Yünleri ince uzun ve parlak
olduğundan yünlü kumaş dokumasına elverişlidir.
Kıl Keçisi : Ülkemizin hemen her yerinde kıl keçisi beslenir. Dağlık ve engebeli
alanlarda yaşayabilmesi nedeniyle dağlık alanlarda yaygın olan hayvan türüdür.En
fazla Akdeniz bölgesi olmak üzere Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin
dağlık alanlarında yaygın olarak yetiştirilir. Ancak ormanlık alanlara zarar
verdiği için sayısında azalma görülmektedir.
Tiftik Keçisi : Ankara keçisi adıyla da tanınan tiftik keçisi daha çok yünü için
yetiştirilir. Tiftik önemli bir dış satım ürünüdür. Büyük ölçüde
Ankara,Eskişehir ve Kütahya’da yetiştirilir.
İpek Böcekçiliği : İpek böcekçiliği dut yapraklarına bağlı olarak yapılır. Dut
ağacı yetişen bölgemizde geleneksel olarak ipek böceği yetiştirilebilir. Ancak
başta Bursa olmak üzere Bilecik,İstanbul,
Sakarya,Antalya,Balıkesir,Ankara,Eskişehir, İzmir,Muğla da ipek böcekçiliği
yapılır.Türkiye yıllık yaş koza üretiminin yaklaşık % 90′ı Marmara Bölgesi’nden
sağlanır.
UYARI : I. Dünya Savaşı’ndan sonra ipek üretim merkezlerinin tahrip edilmesi,
ipeğin karşısına sentetik liflerin çıkması ve bu ekonomik etkinliğin yeterince
desteklenmemesi ipek böcekçiliğinin gelişmesini engellemektedir.
Arıcılık:Türkiye farklı iklim tiplerinin görüldüğü bir ülke olması nedeniyle
zengin ve çeşitlilik gösteren bitki örtüsüne sahiptir. Buna bağlı olarak
arıcılığa uygun bir ülkedir.Çiçekli bitkilerin ve Çam ağaçlarının varlığı
arıcılığı olumlu etkiler.Arılar tozlaşmayı sağlayarak meyve üretimini ve
bitkisel üretimi sağlar. Hemen her bölgemizde arıcılık yapılmaktadır. Kars,
Bitlis, Şemdinli, Rize, Ankara, Muğla, Erzurum ve Konya balları yurt çapında ün
kazanmıştır.
Kümes Hayvancılığı:Eti ve yumurtası için beslenen tavuk, hindi, kaz, ördek gibi
kanatlı hayvanlar kümes hayvanları adı altında toplanır. Son yıllarda büyük
kentlerin çevresinde yoğunlaşan Modern tavukçuluğun en yaygın olduğu bölgemiz
Marmara’dır.Ege bölgesi ve Büyük şehirleri etrafında modern tavukçuluk tesisleri
yaygındır.Tavukçuluğun yaygınlaşması et ve yumurtanın ucuza elde edilmesini
sağlamıştır.
COĞRAFYA 11 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder