10 Mart 2009 Salı

Türkiye’de İklim Elemanları SICAKLIK VE SICAKLIĞIN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER LİSE COĞRAFYA 9.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 1.SINIF

Türkiye’de İklim Elemanları SICAKLIK VE SICAKLIĞIN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER LİSE COĞRAFYA 9.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 1.SINIF

Sıcaklık: Ülkemizin her yerinde sıcaklığın dağılışı aynı değildir. Enlem, yükselti, nemlilik, karalar ve denizlerin dağılışı sıcaklık üzerinde rol oynayan etkenlerdir. Bir yerin iklim özelliklerini tanımak için, yıllık ortalama ile en sıcak ve en soğuk ayların ortalama sıcaklık değerlerinin bilinmesi gerekir.

Türkiye’de yıllık ortalama sıcaklığın dağılışı
Türkiye’nin yıllık ortalama sıcaklık değerleri 4 °C ile 20 °C arasında değişmektedir. Kıyılarımız ile iç bölgelerimiz arasında oldukça büyük sıcaklık farkları vardır. Bu farklılık; yükselti, deniz etkisi ve karasallığa bağlı olarak meydana gelir. Yıllık ortalama sıcaklık, yükseltinin etkisiyle batıdan doğuya doğru azalır.

Ocak ayında ortalama sıcaklığın dağılışı
Ocak ayı ortala sıcaklıklarında bölgelerimiz arasında büyük farklılıklar görülür. Bu farklılıkların ortaya çıkmasında enlem, karasallık ve yükselti farkları rol oynar. Ülkemizde ocak ayı sıcaklık değerleri incelendiğinde kıyı bölgelerimiz ve Güneydoğu Anadolu hariç 0 °C’un altına düşer.

Temmuz ayında ortalama sıcaklığın dağılışı
Ülkemizde temmuz ayında sıcaklık ortalamaları yüksektir. Fakat yine de sıcaklıklar, bölgeler arasında hatta bölge içlerinde bile değişiklikler göstermektedir.

COĞRAFYA 9 DERS KİTABI
COĞRAFYA 9 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 9.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 9.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 9.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 1.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 1.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder