10 Mart 2009 Salı

Türkiye’de Karstik Şekiller YERALTI SULARININ OLUŞTURDUĞU AŞINDIRMA ŞEKİLLERİ BİRİKTİRME ŞEKİLLERİ LİSE COĞRAFYA 9.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 1.

Türkiye’de Karstik Şekiller YERALTI SULARININ OLUŞTURDUĞU AŞINDIRMA ŞEKİLLERİ BİRİKTİRME ŞEKİLLERİ LİSE COĞRAFYA 9.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 1.SINIF
Karstik şekiller, suların etkisiyle çözünebilen taşlar üzerinde oluşan yer şekilleridir. Ülkemizde kireçtaşı çok yaygın bir kayaçtır. Bu nedenle karstik aşınım ve biriktirme şekillerine hemen her yerde rastlanır.

Karstik aşınım şekillerinin en küçük ve yaygın olanı lapyalardır. Lapyalar ülkemizin güneyindeki Taşeli plâtosunda yaygın olarak görülür.

Karstik arazilerde suların etkisiyle erime çukurları meydana gelir. Bu çukurların en küçüğüne dolin ismi verilir. Dolinler genişleyerek uvalaları meydana getirir. Zamanla uvalalar da birleşerek çok geniş, polye adı verilen çukurlukları oluşturur. Bolkar Dağları, Aladağlar, Göller Yöresi ile Karaman’in güneyinde bu tür şekiller çokca görülür.

Karstik arazilerin mağara tavanlarının çökmesiyle oluşan çukurlara obruk adı verilir. Özellikle Obruk Platosu üzerinde birçok obruk vardır. Bazı obrukların içerisinde su birikerek obruk gölleri meydana gelir. Mersin’deki Cennet ve Cehennem obrukları ise birçok turistin ilgisini çeker.

Traverten, mağara, sarkıt, dikit ve sütunlar karstik birikim şekilleridir. Pamukkale travertenleri sadece Türkiye’de değil dünyada da pek çok kişinin ilgisini çeken bir doğa harikasıdır.

COĞRAFYA 9 DERS KİTABI
COĞRAFYA 9 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 9.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 9.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 9.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 1.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 1.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder