8 Mart 2009 Pazar

Türkiye’de Nüfus Dağılışı ve Bunu Etkileyen Faktörler Türkiye’de Nüfusun Alansal Dağılışı LİSE 10.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 2.SINIF

Türkiye’de Nüfus Dağılışı ve Bunu Etkileyen Faktörler Türkiye’de Nüfusun Alansal Dağılışı LİSE 10.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 2.SINIF
Türkiye’de nüfusun alansal dağılışına bakıldığında ilk dikkati çeken özellik dağılımın tekdüze olmadığıdır.

NÜFUS ÜLKEMİZİN HER YERİNE DÜZENLİ BİR SEKILDE DAĞILMAMIŞTIR. NÜFUSUMUZUN 1/4′Ü MARMARA BÖLGESİNDE YAŞAR.
ÜLKEMİZDE NÜFUSUN BÜYÜK ÇOGUNLUĞU SAMSUN-ADANA ARASINA CEKİLEN ÇİZGİNİN BATISINDA YAŞAR.
**ÜLKEMİZDE SICAKLIK VE YAĞIŞ KIYI KESİMLERDE FAZLADIR. BUNA BAĞLI OLARAK NÜFUSUMUZUN BÜYÜK BİR KESİMİ KIYILARDA YAŞAR.
***MENTEŞE DAĞLIK YÖRESİ, TOROSLARIN BAZI KESİMLERİ, TEKE YARIMADASI, TAŞELİ YARIMADASI VE KUZEY ANADOLU DAĞLARININ DENİZE BAKAN YAMAÇLARI BOL YAĞIŞ ALDIĞI HALDE NÜFUSU AZ OLAN YERLERDİR. BU ALANLARDA ENGEBE VE EĞİM FAZLA TARIM ALANLARI AZDIR.

ÖNEMLİ: DOĞU ANADOLU BÖLGESİ YURDUMUZUN EN AZ NÜFUSLANMIŞ BÖLGESİDİR. BU DURUMUN NEDENLERİ İKLİM ŞARTLARININ ELVERİŞSİZ OLMASI VE YER SEKİLLERİNİN TARIM BAŞTA OLMAK ÜZERE ULAŞIM VE DİĞER EKONOMİK FAALİYETLERİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEMESİDİR.

ÜLKEMİZDE DAĞLIK ALANLARDA NÜFUS AZ VE DAGINIKTIR. KUZEY ANADOLU DAĞLARI, TOROSLAR, DOĞU ANADOLUDAKİ DAĞLIK ALANLAR ÜLKEMİZDE NÜFUSU AZ OLAN DAĞLIK ALANLARDIR.

EKONOMİK GELİŞME DÜZEYİ FAZLA OLAN İLLERİMİZDE GÖÇ OLMASI NEDENİYLE NÜFUS FAZLADIR. İSTANBUL, KOCAELİ, BURSA, İZMİR, ADANA, GAZİANTEP, DENİZLİ, ESKİŞEHİR, TEKİRDAĞ, ANKARA, KONYA, ANTALYA, MERSİN, KAYSERİ, SAMSUN, ZONGULDAK, MALATYA, DİYARBAKIR, TRABZON, ERZURUM SANAYİ TİCARET VE ULASIM FAALİYETLERİNİN ETKİSİYLE SIK NÜFUSLANMISTIR.

1)KARADENİZ BÖLGESİNDE NÜFUS KIYIDA YOĞUNLAŞMISTIR.
NEDENLERİ;
1) HER MEVSİM YETERLİ YAGIŞ OLMASI
2) ILIMAN İKLİM SARTLARI
3) TARIMSAL ÜRETİM POTANSİYELİNİN YÜKSEK OLMASI
4) KIYININ HEMEN GERISINDE DAĞLARIN BASLAMASI
ZONGULDAK BOLU DÜZCE SANAYİNİN ETKİSİYLE SIK NÜFUSLANMIŞ YERLERDENDİR. SAMSUN VE TRABZON BÖLGENIN DİGER YOGUN NÜFUSLU İLLERİDİR.
* NÜFUSUN AZ OLDUGU ALANLAR KIYININ HEMEN GERİSİNDE YUKSELEN KUZEY ANADOLU DAĞLARI İLE ÇORUH KELKİT OLUĞUDUR.

Karadeniz bölgesinde en yüksek nüfus yoğunluğu değerlerine doğu bölümünde ve kıyı şeridinde rastlanır. Ilıman bir iklimin görüldüğü bu kesimin hemen gerisinde yükselen kıyıya paralel dağlık alan nüfus yönünden oldukça boştur. Karadeniz kıyılarında doğudan batıya doğru ilerlerken Orta Karadeniz bölümünde dağların alçalması ve kıyıdan uzaklaşması nedeni ile yoğun kuşağın iç kesimlere doğru genişlediğini söyleyebiliriz. Burada Bafra ve Çarşamba ovaları ile Yeşilırmak ve Kelkit vadileri yoğun nüfuslanmıştır. Ulaşım imkanlarının yeterince geliştirilemediği Batı Karadeniz bölümünde Zonguldak ve Ereğli çevresi ile içte Bolu ve Düzce ovalarında yoğun nüfustan bahsedilebilir.TRABZON, SAMSUN BÖLGENİN DİĞER YOĞUN NÜFUSLU İLLERİDİR.

Gerek çok uygun coğrafi özellikleri(YERŞEKİLLERİ SADE, YÜKSELTİ AZ, ILIMAN İKLİM KOŞULLARI) gerekse beşeri faktörlerin (ULAŞIMIN GELİŞMİŞ OLMASI, EKONOMİK FAALİYETLERİN GELİŞMİŞ OLMASI, DİĞER BÖLGELERDEN GÖÇ ALMASI) etkisi ileMarmara bölgesi, ülkemizin en yoğun nüfuslanmış kesimidir. NÜFUS YOĞUNLUĞUNUN EN FAZLA OLDUĞU YER İSTANBUL VE KOCAELİ’NİN YER ALDIĞI ÇATALCA - KOCAELİ YARIMADASI - BÖLÜMÜDÜR. Bölge içinde kuzeydeKaradeniz’e bakan Yıldız Dağları bölümü ve Biga yarımadası dışında hemen her yörede nüfus yoğunluğu yüksek düzeydedir.

Ege bölgesinde tarımsal verimin yüksek olduğu Gediz, Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Bakırçay çöküntü ovaları (graben) ve İzmir civarı Türkiye nüfus yoğunluğu ortalamasının çok üstünde nüfuslanmış yerlerdir. Buna karşılık depresyonları birbirinden ayıran kırık dağları (horst) (MADRA D. , YUND D., AYDIN D., BOZDAĞLAR VE MENTEŞE DAĞLIK YÖRESİ) ve İçbatı Anadolu bölümünde yükselen dağ kütleleri çoğu yerde hemen hiç nüfuslanmamıştır.

Akdeniz bölgesi içinde Çukurova ile Antalya ve Hatay ovaları (ANTALYA, ALANYA, MERSİN, ADANA, HATAY, İSKENDERUN) başlıca nüfus yoğunluk bölgeleri olarak dikkati çekerler. Oysa Teke ve Taşeli platoları ile Torosların geniş dağlık sahalarısadece geçici yerleşilerek, yer yer mevsimlik olarak nüfuslanır.

Doğu Anadolu’da nüfus genel olarak seyrek olmakla birlikte Iğdır, Erzurum, Erzincan,Malatya, VAN, BİTLİS ve Elazığ depresyon ovaları yoğun nüfuslu adalar halindedir. Yüksek platolar ve dağ kütleleri ile Hakkari bölümünün hemen tamamı (Yüksekova dışında) bomboş denilecek kadar az nüfuslanmıştır.

Geniş alanlarda düşük nüfus yoğunluğu ile karakterize olan bölgemiz ise İç Anadolu’dur.Diğer bölgelerden farklı olarak burada vadi boyları ve depresyon tabanları seyrek nüfusludur. Buna karşılık su kaynağı durumundaki dağların etekleri yoğun nüfus barındırırlar. Örneğin; Kızılırmak vadisi ile Yukarı Sakarya vadisi az nüfuslanmışken, Erciyes dağının eteğinde Kayseri, Melendiz eteğinde Niğde, Torosların kuzey eteklerinde Konya, Karaman ve Ereğli, Sultan dağları eteğinde Alaşehir yerleşme merkezleri mevcuttur. NÜFUS ANKARA, KONYA, ESKİŞEHİR, KAYSERİ, NEVŞEHİR VE SİVAS GİBİ MERKEZLERDE YOĞUNLAŞMIŞTIR. BU ALANLAR TARIMSAL FAALİYETLER, ULAŞIM, TİCARET VE DİĞER EKONOMİK FAALİYETLERİN GELİŞTİĞİ ALANLARDIR VE BU NEDENLE NÜFUS YOĞUNLUĞU FAZLADIR. NÜFUSUN VE YERLEŞMENİN AZ OLDUĞU ALANLAR İSE TUZ GÖLÜ ÇEVRESİ, OBRUK PLATOSU, VE KONYA OVASIDIR. BURALAR ÜLKEMİZİN EN SEYREK NÜFUSLU YERLERİNDENDİR. BU DURUMUN NEDENİ YAĞIŞIN VE SU KAYNAKLARININ AZ OLMASIDIR.

Nihayet Güneydoğu Anadolu bölgemizde az yağışlı düzlükler tenha, buna karşılık dağ etekleri ve Mardin Eşiği gibi basık sırtlar daha fazla nüfusludur. Ayrıca GAP projesinin tamamlanmasının ardından Suriye sınırı boyunca uzanan sahanın da yoğun bir şekilde nüfuslanacağı söylenebilir. GAZİ ANTEP VE DİYARBAKIR BÖLGENİN YOĞUN NÜFUSLU İLLERİDİR.BU ALANLAR TARIMSAL FAALİYETLER, ULAŞIM, TİCARET VE DİĞER EKONOMİK FAALİYETLERİN GELİŞTİĞİ ALANLARDIR VE BU NEDENLE NÜFUS YOĞUNLUĞU FAZLADIR.

COĞRAFYA 10 DERS KİTABI
COĞRAFYA 10 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 10.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 10.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 10.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 2.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 2.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder