9 Mart 2009 Pazartesi

Türkiye’de Turizmin Gelişimi ve Uygulanan Politikalar LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF

Türkiye’de Turizmin Gelişimi ve Uygulanan Politikalar LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF

Türkiye’de turizmin ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel etkileri 1940′lardan sonra fark edilmiş, 1963 yılından 1980′li yıllara kadar gelişme eğilimi göstermiştir. Bu yıllarda çağdaş bir turizm yapılanmasına doğru gidilmiştir. Bu dönemde turizm çeşitliliğinin yaşatılabilmesi için doğal kaynaklar uygun yatırım projeleri ile değerlendirilmiştir. Bunun için gerekli şartlarda teşvikler sağlanarak özel işletmelere imkânlar tanınmıştır. 1982 yılında “Turizm Teşvik Kanunu” çıkarılmış, 1985 yılında ise turizm, “Kalkınmada Özel Önem Taşıyan Sektör” kapsamına alınmıştır. Böylece turizm sektöründe büyük bir yatırım talebi oluşmuştur.

Turizm, 1980′Ii yıllardan sonra ekonomik, sosyal ve çevresel yönleri ile birlikte ele alınmaya başlanmıştır. Çünkü Türkiye’nin sahip olduğu doğal ve tarihî zenginliklerin turizme yansımadığı görülmüştür. Bu nedenle yasal düzenlemeler yapılarak turizm teşvik kanunları çıkartılmış, vergi ve gümrük muafiyetleri özel döviz tahsisleri verilmiştir. Bu önlemlerle turizmde büyük gelişmeler sağlanmış, 1984-1990 yılları arasında turizm ortalama %12,1 oranında büyüyen bir sektör olmuştur.

**Turizm, sağladığı döviz getirişi ve istihdam yoluyla ülke ekonomisini olumlu yönde etkileyen önemli bir sektördür. Farklı kültürler arasında etkileşim sağlaması nedeniyle de sosyal ve kültürel bir boyut kazanır. Turizm, aynı zamanda çevreyi de etkileyen önemli bir faaliyettir.

COĞRAFYA 12 DERS KİTABI ETKİNLİKLERİ
COĞRAFYA 12 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF ÖDEVİ
LİSE 4 COĞRAFYA
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder