10 Mart 2009 Salı

TÜRKİYE’DE YETİŞTİRİLEN TARIM ÜRÜNLERİ - TAHILLAR LİSE 11.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 3.SINIF

TÜRKİYE’DE YETİŞTİRİLEN TARIM ÜRÜNLERİ - TAHILLAR LİSE 11.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 3.SINIF

Tahıllar:Buğday,Arpa,Mısır,Pirinç,Çavdar ve Yulaf başlıca tahıllardır.

Üretimleri son derece fazladır.Bu durumun nedenleri:

Temel besin maddesi olması

Tarımların kolay olması

Makineli tarıma elverişli olması

İlaçlanarak uzun yıllar depolanabilmeleridir.

Buğday:Yetişme Koşulları : 300 – 400 mm yağış ve bol güneş ister. Büyüme dönemi
olan ilkbaharda serin ve nemli hava, olgunlaşma ve hasat dönemi olan yaz
aylarında ise sıcak ve kurak hava ister. Ekiminden sonra kar yağışı ve dondan
zarar görmez. Yaz kuraklığının erken başlamasıyla üretim miktarı azalır.
Kışların aşırı soğuk geçmediği yerlerde sonbaharda, Doğu Anadolu’nun soğuk
yerlerinde ilkbaharda ekilir.

• Akdeniz ve Ege kıyılarında Haziran ayında, İç Anadolu’da Temmuz’da, Doğu
Anadolu’da Ağustos’ta hasat edilir.

• Türkiye’de en fazla üretim İç Anadolu Bölgesi’nde yapılır. Konya, Ankara ve
Adana ise il olarak ilk üç sırayı paylaşır.

• Karadeniz kıyılarında yazların yağışlı geçmesinden, Doğu Anadolu’nun yüksek
yerlerinde ise yazların serin geçmesinden dolayı üretilemez.Kıyılarda ise daha
çok gelir getiren ürünler yetiştirildiği için üretimi yaygın değildir.

Dünyada ve Türkiye’de en geniş doğal ekim alanına sahiptir.Türkiye’de Karadeniz
hariç her yerde yetişmesine rağmen en fazla İç Anadolu’da yetişir.İklime bağlı
olarak üretimde dalgalanmalar olur.O zaman duruma göre buğday ithal
edilir.Buğday yükselti arttıkça sınırlanır.Buğday tüketimi nüfus artışı ile
doğru orantılı olduğu için ihraç edilmez.

Türkiye üretiminde ilk sırada İç Anadolu bulunur. Bu bölgeyi Marmara, Akdeniz,
Karadeniz, Ege, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgeleri izler.

Arpa: Türkiye’de buğdaydan sonra en çok üretilen tahıl ürünüdür.Yetişme ve
olgunlaşma süresi buğdaya göre daha kısadır. Sıcağa ve soğuğa daha çok
dayanıklıdır. Bu nedenle dağlık yerlerde de yetişebilir. Yetişme koşulları
buğdaya benzer.

% 39′unu İç Anadolu sağlar. Tüm bölgelerde tarımı yapılır. Buğday

Dan sonra en fazla üretilen tahıldır.

Mısır:Bol su, yüksek sıcaklık, nemli bir iklim ve çapalanma isteyen bir
üründür.Mısır üretiminde yaz yağışları çok önemlidir.Bu yüzden Karadeniz
iklimine uyum sağlar.Ülkemizde sulama yapılan her yerde yetiştirilebilir.En
fazla Akdeniz’de yetişir.Sonra Karadeniz ve Marmara gelir. Karadeniz halkının
temel besin maddesi olduğundan ticarette değeri yoktur.

Çeltik:Çeltik ilk çimlenme döneminde bol su ister. Hasat döneminde kuraklık
gerekir. Yurdumuzun sıcaklık şartları çeltik tarımına elverişlidir. Fakat su
sorunu vardır. Bu sebeple tarımı akarsu kenarlarında gelişmiştir. Çeltik tarım
alanlarında sivrisinek çok geliştiğinden ekim alanları devletin kontrolündedir
(yerleşim birimleri çevresinde tarımına müsaade edilmemektedir). Üretimde en
büyük paya sahip bölgemiz Marmara Bölgesidir. Başta Edirne ilimiz gelmektedir.
Üretimde ikinci bölge Karadeniz Bölgesidir. Başta Samsun olmak üzere, Çorum,
Sinop, Kastamonu çevresinde tarımı gelişmiştir. Ayrıca Balıkesir , Çanakkale ve
Bursa çevrelerinde de tarımı yapılır.Akdeniz bölgesinde Silifke ve Amik ovaları
önemli çeltik ekim alanıdır.Üretimimiz yeterli olmadığından ithal etmekteyiz.

Çavdar: Tahıllar içerisinde soğuğa en dayanıklı olanıdır. Bu nedenle, buğday ve
arpanın yetiştirilemediği serin ve yüksek yerlerde yetiştirilebilir. Ülkemizde
en çok, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde üretilir.

Yulaf: Yulaf, sıcak ve kurak şartlarda üretildiği gibi, serin bölgelerde de
yetişebilir. Ülkemizde daha çok İç Anadolu, Marmara ve Çukurova’da
yetiştirilmektedir.

COĞRAFYA 11 DERS KİTABI
COĞRAFYA 11 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder