9 Mart 2009 Pazartesi

Türkiye’deki Uygulanan Nüfus Politikalarında Kilometre Taşları Dayanak Noktaları LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF

Türkiye’deki Uygulanan Nüfus Politikalarında Kilometre Taşları Dayanak Noktaları LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF

1923 - 1963 Yılları Arasındaki Nüfus Politikalarının Dayanak Noktaları COĞRAFYA 12 LİSE 4.SINIF

>Fazla nüfusun bir ülke için siyasi ve askeri güç
>Tarımda makineleşmenin yetersiz olması nedeniyle
>Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı nedeniyle erkek insan gücüne çok fazla ihtiyaç olması
>Türkiye’nin hızla kalkınmak zorunda olması
>Hızlı çoğalma ile ülkedeki sosyal iş bölümü ve ihtisaslaşmayı sağlamak
>Türkiye’de ölüm oranının yüksek olması nedeniyle
nüfustaki azalmanın doğumlardaki artışla önlenmeye çalışılması
>Türkiye’nin tabii kaynaklarını işletmek, uygulanan tekniği modernleştirmek nüfus miktarının azalması
>Tifüs ve sıtma gibi hastalıkların yaygın olması sağladığı ve yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin özgürlüğünü devam ettirmesinin bir şartı olduğu düşünceleri

1923 - 1963 Yılları Arasındaki Uygulanan Nüfus Politikaları COĞRAFYA 12 LİSE 4.SINIF
1960 yılına kadar izlenen politikalar çeşitli sosyal, ekonomik ve hukuki önlemlerle desteklenmiştir. Bu önlemleri aşağıdaki maddeler altında toplamak mümkündür.
>Fazla çocuk sahibi olan ailelerin yol vergisinden muaf tutulması ( 1929)
>Nüfus artırma politikası ile doğum evi kurmak, fakir vatandaşlara ücretsiz ilaç dağıtmak (1930)
>Altı ya da daha fazla çocuklu annelerin para ya da madalya ile ödüllendirilmesi (1930)
>Çok çocuklu ailelere vergi muafiyetinin getirilmesi (1931)
>Nüfus artışını istenilen seviyeye çıkartmak, anne ve bebek ölüm oranlarını düşürmek için alınması gerekli önlemleri araştırmak üzere nüfus komisyonunun kurulması (1932)
>Göçleri teşvik etmek amacıyla göçmenlere gümrük muafiyeti getirilmesi (1934)Yurt dışından gelen göçmenlerin
>Ülke geneline dağıtımı ve yerleştirilmesi
>Ekonomik ilgi alanlarına göre, çok düşük faizli ve uzun dönemli krediler verilmesi
>Çok çocuklu ailelere hazineye ait topraklardan tarla bağışlanması (1936)
>Evlenme yaşının erkekler için 17, kadınlar için 15′e indirilmesi (1938)
>Düşük ve gebeliği önleyici ilaç ve araçların satılması, kullanılması ve bu konuda eğitim ve propaganda yapılmasının yasaklanması
Türkiye’de nüfusun az olması sorununu ulusal bir politika olarak ele alan Atatürk’te halk sağlığının korunması ve güçlendirilmesi, ölümlerin azaltılması, nüfusun artırılması önemle vurgulanmıştır.
Planlı dönem başlangıcından bu yana, kalkınma planları ile nüfus aile planlamasının birlikte uygulandığı görülmektedir. 1960 yılında Devlet Planlama Teşkilatı ve Sağlık Bakanlığı tarafından 1960 öncesi nüfus artışını teşvik eden nüfus politikasının değiştirilmesi üzerinde tartışmalar başlatılmıştır. Hızlı nüfus artışının iktisadi gelişmeye engel olduğu ileri sürülmüştür.

1963 Yılları Sonrasındaki Nüfus Politikalarının Dayanak noktaları COĞRAFYA 12 LİSE 4.SINIF
>1950 sonrasında sağlık hizmetlerinin gelişmesiyle ölüm oranının azalmaya başlaması
>Tarımda makineleşme
>Orduda insan gücünden çok silah gücünün ön plana çıkması
>Nüfus artışı, I. Beş Yıllık Kalkınma Planında (BYKP)bir sorun olarak tanımlanmakta ve nüfus artış hızını azaltıcı tedbirlerin alınması gerekmektedir.

1963 Yılları Sonrasındaki Uygulanan Nüfus Politikaları COĞRAFYA 12 LİSE 4.SINIF
1960′larda Türkiye’de nüfus politikası alanında önemli sayılabilecek bazı gelişmeler olmuştur. 1963-1967 yıllarında uygulamaya konulan I. Beş Yıllık Kalkınma Planında yeni bir nüfus politikası oluşmaya başlamıştır. Bu yeni politika, ekonomik kalkınmanın olumsuz olarak etkilenmesini önlemeye yönelik bir amaç taşımaktadır. Bunun için gebeliği önleyici araçların ithalini ve satılmasını önleyen kanunların değiştirilmesi, isteyenlere bilgi verilmesi ve başlatılacak programları uygulayacak kişilerin eğitilmesi düşünülmüştür. Nüfus planlaması alanındaki hizmetleri yürütmek için 1965 yılında Sağlık Bakanlığına bağlı Nüfus Planlaması Genel Müdürlüğü kurulmuştur. Nüfus Planlaması Kanunu ile kişilere istediği zaman, istediği sayıda çocuk sahibi olma özgürlüğü tanınmıştır.

1968′de uygulamasına geçilen II. Beş Yıllık Kalkınma Planında politika “aile planlaması” olarak değişmiş, aile planlaması ile anne çocuk sağlığı hizmetlerinin birlikte yürütülmesi planlanmıştır .
III. Beş Yıllık Kalkınma Planında nüfusun nitelik ve nicelik değişimleriyle sosyal ve ekonomik kalkınma arasında karşılıklı etkileşime değinilmiştir.
IV Kalkınma Planında III. Beş Yıllık Kalkınma planda olduğu gibi anne çocuk sağlığı üzerinde durulmuştur.

1985-1989 yılları arasında uygulanan V. Yılık Kalkınma Planında nüfusun sağlık, eğitim, beslenme ve barınma imkânları, bebek ölüm hızının azaltılması konuları üzerinde durulmuştur.

1990-1994 döneminde nüfus politikasının kapsamı, hızlı nüfus artışının çevre üzerindeki etkilerinin önlenmesi, kadının statüsünün yükseltilmesi konularını da kapsayacak biçimde genişlemiştir. 1994 yılı kalkınma programında, kadının kalkınmaya katılımı için politikaların geliştirilmesi, cinsiyete dayalı veri tabanı oluşturulması ve kadınların eğitiminin desteklenmesi vurgulanmıştır.

1996-2000 döneminde sanayileşme ve şehirleşmenin aile yapısında meydana getirdiği değişimden hareketle bu değişimin etkilerine karşı ailenin çağdaş kurum ve hizmetlerle desteklenmesi kararlaştırılmıştır.

2001-2005 döneminde nüfus artış hızındaki düşmenin devam edeceği tahmin edilmiş, aile planlaması hizmetlerinin sağlık hizmetleri ile bütünleştirilerek sunulacağı ilkesi benimsenmiştir.

2007-2013 döneminde Türkiye’nin değişen nüfus yapısı, özellikle eğitim, istihdam ve sosyal güvenlik alanlarındaki politikaların ele alınması kararlaştırılmıştır.

Türkiye’nin uyguladığı politikalar başarıya ulaşmış mıdır? Sizce ileride nüfusun durumunda nasıl bir süreç yaşanabilir?

TÜRKİYE’NİN UYGULADIĞI NÜFUS POLİTİKALARI BAŞARIYA ULAŞMIŞTIR. DOĞUM VE ÖLÜM ORANLARI İLE NÜFUS ARTIŞ HIZIMIZ İLERİDE DAHA DA AZALACAKTIR.

COĞRAFYA 12 DERS KİTABI ETKİNLİKLERİ
COĞRAFYA 12 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF ÖDEVİ
LİSE 4 COĞRAFYA
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder