9 Mart 2009 Pazartesi

Türkiye’yi Tanıyalım LİSE 11.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 3.SINIF

Türkiye’yi Tanıyalım LİSE 11.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 3.SINIF

Coğrafi konumu gereği, Anadolu’da ilk çağlardan beri çok farklı özelliklere sahip birçok medeniyet kurulmuş ve gelişmiştir. Aynı zamanda bu medeniyetler, dünya tarihinde çok önemli rol oynamışlardır.

Son olarak buraya yerleşen Türkler, temeli sevgi ve adalete dayanan, eski medeniyetlerin izlerini taşıyan yepyeni bir medeniyet meydana getirmişlerdir.

Tarihin ilk dönemlerinden itibaren Türkiye’de, aynı zaman diliminde birden fazla büyük medeniyet yan yana yaşamıştır. Ülkemizin denizlere kıyısı olduğundan uzaktaki birçok farklı medeniyetle de etkileşimi olmuştur.

Anadolu’da kurulan çeşitli medeniyetlerin izleri yapılan arkeolojik kazılarla ortaya çıkarılmaktadır Hemen hemen aynı bölgede yer almalarına rağmen Mısır ve Yunanistan’da kurulan medeniyetler Anadolu’dakiler kadar çeşitli ve zengin değildir.

Mısır’da, eski Mısır Medeniyetleri, Arap ve Türk medeniyetlerine ait eserler vardır. Roma’da Etrüsk kalıntıları dışında sadece Roma sanat eserleri, Yunanistan’da ise sadece Helenistik Döneme ait eserler ve Türk eserleri vardır. Buna karşılık Türkiye’de birbirini takip eden veya aynı dönemde yan yana yaşamış olan Hatti, Hitit, Hurri, Troia (Troya), Urartu, Frygia (Frigya), Lydia (Lidya), Kria (Karya), Lykia (Likya), Helen, Galat, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi pek çok medeniyetin izleri bulunmaktadır.

Tarihin ilk çağlarında Anadolu Yarımadası’nın doğusunda ve orta bölgelerinde Hatti ve Hitit Beylikleri, batısında ise Troialılar, Lelegler ve Pelasglar gibi çeşitli dil ve etnik yapıya sahip topluluklardan oluşan küçük krallıklar birlikte yaşamaktaydı.

Anadolu’ya gelen kavimler yüzey şekillerinin engebeli olması nedeniyle Anadolu’nun bir kısmına, sadece doğusuna veya batısına yerleşmek zorunda kalmışlardır. Türkler ise Anadolu’ya geldikten kısa bir süre sonra Anadolu’nun tamamına hâkim olarak bu parçalı yapıya son vermişler, mekân ve kültür birliğini sağlayarak burayı sonsuza kadar kendilerine yurt edinmişlerdir.

Anadolu Yarımadası, coğrafi özelliklerinden dolayı tarihin her döneminde mutlaka bir medeniyete beşiklik etmiştir. Bu nedenle Anadolu Yarımadası; “Medeniyetlerin Beşiği Olan Topraklar” olarak adlandırılmış ve burada kurulan medeniyetlerin hepsine “Anadolu Medeniyetleri” denmiştir. Birbirinin devamı olan uygarlıklar, Türkiye’yi âdeta bir müze ülke konumuna getirmiştir.

COĞRAFYA 11 DERS KİTABI
COĞRAFYA 11 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder