8 Mart 2009 Pazar

Ulaşım Sistemlerinin Ekonomik Faaliyetlerle İlişkisi LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF

Ulaşım Sistemlerinin Ekonomik Faaliyetlerle İlişkisi LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF

Bir ülkenin ekonomik kaynaklarının değerlendirilmesinde, diğer ülkelerle ticari, kültürel ilişkilerinin kurulabilmesinde ulaşım sistemlerinin önemi büyüktür.Dünyada küreselleşme ve iletişim olanakları sürekli artmaktadır. Bu nedenle gelişmiş ulaşım sistemine sahip olmayan bir ülkenin dünya ile bağlantısı zayıf kalacaktır.

Ulaşım; ekonomik faaliyetlerle ve özellikle de sanayi ile yakından ilişkili olup bölgeler arasındaki ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynar. Özellikle ham maddenin işlenmek üzere yer değiştirmesinde ve işlendikten sonra tüketim merkezlerine taşınmasında ulaşım büyük önem taşır.

Ulaşım, farklı fiziki ve beşerî özelliklere sahip bölgeler arasındaki bağlantıyı sağlar. Böylece bölge içerisinde bulunmayan bir ham madde gelişmiş ulaşım ağları sayesinde başka bölgeden temin edilebilmektedir. Dolayısıyla farklı bölgelerde aynı ham maddeye dayalı sanayi kolları gelişebilir.

Günümüzde tüm dünya pazarlarına yönelik üretim yapan büyük sanayi bölgelerinin oluşmasında o bölgelerin ulaşım imkânlarının gelişmesi başlıca etkenlerden biridir.

Ülkemizde belirli ekonomik özellikleri ile ön plana çıkan şehirlerimiz vardır. Örneğin, İstanbul, Kocaeli, Sakarya gibi illerimiz sanayi faaliyetleri bakımından gelişmiştir. Bu şehirlerimizde sanayinin gelişmesinde bölgedeki ulaşım ağları doğrudan ve dolaylı olarak etkili olmaktadır.

Bir bölgede üretilen tarımsal ürün ve imal edilen sanayi maddesi ulaşım sistemleri aracılığıyla başka alanlara ulaştırılır, üretim ve tüketim merkezleri arasındaki bağlantının kurulması, sanayi faaliyetlerinin gelişmesi ulaşım sistemleri ile yakından ilişkilidir. Giderek artan ekonomik ilişkiler ve artan enerji talebi nedeniyle gelişmiş ulaşım sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle ulaşım, günümüzde olduğu gibi gelecekte de ekonomik yapının gelişmesi için temel sektörlerden birisi olacaktır.

COĞRAFYA 12 DERS KİTABI ETKİNLİKLERİ
COĞRAFYA 12 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF ÖDEVİ
LİSE 4 COĞRAFYA
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder