8 Mart 2009 Pazar

Ülkemizde Görülen Başlıca Bitki Toplulukları Ülkemizdeki Orman Varlığı ve Dağılışı LİSE 10.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 2.SINIF

Ülkemizde Görülen Başlıca Bitki Toplulukları Ülkemizdeki Orman Varlığı ve Dağılışı LİSE 10.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 2.SINIF

Ülkemizin yaklaşık % 27,64′ü ormanlarla kaplı olup bu ormanların büyük çoğunluğu kıyı kesimlerinde yer almaktadır. ORMANLARIMIZIN DAĞILIŞI YAĞIŞIN DAĞILIŞI İLE DOĞRUDAN İLGİLİDİR. KIYILARIMIZ DA YAĞIŞ FAZLA OLDUĞU İÇİN ORMAN VARLIĞIMIZIN BÜYÜK BİR KISMI KIYILARIMIZDA YER ALIR. KIYI BÖLGELERİMİZ İÇİNDE ORMAN VARLIĞI BAKIMINDAN EN FAKİR BÖLGEMİZ MARMARA BÖLGESİDİR. NEDENİ YÜKSELTİNİN AZ OLMASI NEDENİYLE YAĞIŞIN AZ OLMASIDIR.
ORMAN VARLIĞINA GÖRE BÖLGELERİMİZİN SIRALANIŞI;
KARADENİZ
AKDENİZ
EGE
MARMARA
DOĞU ANADOLU
İÇ ANADOLU
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİDİR.

NEMİ VE YAĞIŞI SEVEN AĞAÇLAR GENEL OLARAK KARADENİZ KIYILARIMIZDA YETİŞİR. AKDENİZ ,EGE VE MARMARA KIYILARIMIZDA ORMANLARIMIZDA GENEL OLRAK KIZILÇAMLAR YAYGINDIR. İÇ BÖLGELERİMİZDE Kİ ORMANLAR İSE SARIÇAM, KARAÇAM VE MEŞE AĞAÇLARINDAN OLUŞUR. BU AĞAÇLAR KURAKLIĞA VE SOĞUĞA DAYANIKLIDIR.

Ormanlar, ağaçların bir örtü oluşturduğu alanlardır. Ağaçlar, yapraklarının özelliklerine göre iğne ve geniş yapraklı olmak üzere iki gruba ayrılır. Bazı kesimlerde geniş ve iğne yapraklı ağaçlar bir arada bulunarak karışık ormanları oluşturur.
İğne yapraklı ağaçlar yıl boyunca yeşilliklerini korur. Bu gruba kızılcam, karaçam, sarıçam, göknar, sedir, ladin ve servi gibi ağaçlar girmektedir. Kışın yaprağını döken geniş yapraklı ağaçların en yaygın türleriyse; meşe, kayın, gürgen, kestane, kızılağaç, kavak, ıhlamur, akçaağaç ve dişbudaktır.
Ormanlarımızda az da olsa büyük ve yaşlı ağaçlar görülmektedir. Anıt ağaç olarak adlandırılan bu ağaçlar koruma altına alınmıştır. MersinÇamlıyayla’da bulunan Türkiye’nin 1100 yaşındaki en yaşlı ardıcı, Elmalı-Çıklıkkara sedir ormanındaki 1000 yaşında olan ambar katranı, Çanakkale-Behramkale’deki palamut meşesi bunlara örnektir.

COĞRAFYA 10 DERS KİTABI
COĞRAFYA 10 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 10.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 10.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 10.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 2.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 2.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder