DEPREMLER
Yerkabuğunun derinliklerinde doğal nedenlerle oluşan salınım ve titreşim hareketlerine deprem denir.
Depremler fay hatlarına bağlı olarak oluşur. Özellikle yerkabuğunun zayıf bölümleri olan levha sınırları boyunca zaman zaman şiddetli depremler yaşanmaktadır.
a) Volkanik Depremler:
Aktif volkanların bulunduğu yerlerde, patlama ve püskürmelere bağlı oluşan yer sarsıntılarıdır. Etki alanları dardır.
b) Çöküntü depremleri:
Bu tür depremler eriyebilen taşların bulunduğu yerlerdeki yer altı mağaralarının tavanlarının çökmesiyle oluşur. Ayrıca kömür ocaklarının ve galerilerinin çökmesi de bu tür depremlere neden olur. Çok küçük ölçülü sarsıntılardır. Etki alanları dar ve zararları azdır.
c) Tektonik depremler:
Yer kabuğunun üst katlarındaki kırılmalar sırasında oluşan yer sarsıntılarıdır. Bu sarsıntılar çevreye deprem olarak yayılır. Depreme neden olan olayın kaynaklandığı noktaya iç merkez ya da hiposantr denir. Tektonik depremlerin en etkili olduğu alanlar dış merkez (episantr), çevreye doğru gidildikçe depremlerin şiddeti azalır.
Yeryüzünde oluşan depremlerin büyük bölümü tektonik depremlerdir. Etki alanları en geniş, şiddetleri en fazladır.
COĞRAFYA LİSE DERSİ ÖDEVİNİN ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI LİSE LİSE 1.SINIF COĞRAFYA 9.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI LİSE BİR COĞRAFYA ETKİNLİKLERİ DERS NOTLARI LİSE 2.SINIF COĞRAFYA 10.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI LİSE İKİ COĞRAFYA ETKİNLİKLERİ DERS NOTLARI LİSE 3.SINIF COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI LİSE ÜÇ COĞRAFYA ETKİNLİKLERİ DERS NOTLARI LİSE 4.SINIF COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI LİSE DÖRT COĞRAFYA ETKİNLİKLERİ DERS NOTLARI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder