5 Ekim 2009 Pazartesi

ÇİN HALK CUMHURİYETİNİN Konumu ve Doğal Özellikleri LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF

ÇİN HALK CUMHURİYETİNİN Konumu ve Doğal Özellikleri LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF
Çin, Asya kıtasının doğusunda yer alır, yüz ölçümü bakımından dünyanın en geniş ülkelerinden biridir.
Doğu Çin, genel olarak geniş ovalar, lös ile kaplı sahalar ve çevresi nispeten alçak tepelerle çevrili
havzalardan oluşmuştur. Batı Çin ise genel olarak yüksek platolar ve dağların oluşturduğu Tibet ile bu dağlar arasında kalan çöküntü havzalardan meydana gelmiştir.

Doğu Çin'de yer alan ovaların başlıcaları; Sarı Deniz'in kuzeyinde Mançurya Ovası batısında Kuzey Çin Ovası, güneyinde Mavi Irmak'ın (Yangçe)getirdiği alüvyonlarla oluşmuş Yankçe Ovası'dır.
Mançurya ve Yangçe Ovaları hem tarımsal faaliyetlerin hem de sanayi ve ulaşımın geliştiği alanlardır.
Ovaların, toplam yüz ölçüm içindeki payı %18 iken platoların kapladığı alan % 30 kadardır.
Ülkede çok farklı özellikler gösteren iklim tipleri görülür. Ülkenin kuzey, batı ve kuzeybatısında karasal iklim; güney, doğu ve güneydoğusunda muson iklimi görülür. Yıllık sıcaklık ve yağış ortalamaları genellikle güneydoğudan kuzeybatıya doğru düşüş gösterir. Bu iki kesim arasında yıllık ortalama sıcaklık farkı 30 °Cu bulur. Benzer şekilde güneydoğu kıyılarında yıllık yağış miktarı 2000 m'yi aşarken Tarım ve Çungarya havzalarında çoğu kez 100 mm'nin altında kalır.
Çin'in doğusunda ormanlar, batısında ise step sahaları ile çöller yaygındır. Ormanların çoğu İç Moğolistan Platosu ve Kingan dağlık alanı üzerindedir. Bazı bölgelerde de tropikal ormanlara rastlanır. Asya kıtasının önemli akarsularından Ganj, Brahmaputra, İrrawadi ırmakları Çin'in sınırları içinden doğarlar. Ancak sularını boşalttıkları Hint Okyanusu'na ulaşana kadar kat ettikleri mesafenin büyük  bölümü bu ülke dışında kalır. Bu nedenle Çin için önemli olan akarsular, doğuda Büyük Okyanus'a dökülen Sonkua, Hoang-ho (Sarı Irmak)ve Yankçe (Mavi Irmak)'dir. Ayrıca Güney Çin Denizi'ne dökülen Mekong ve Altın Dağlarından doğup, Tarım Havzası'nı kat eden Tarım Nehri de Çin'in diğer önemli akarsularıdır.
Çin'de binlerce göl bulunmasına rağmen çok büyük ölçekli göllere rastlanmaz. Önemli gölleri Donding ve Poyang gölleri ile Tarım Havzası kuzeyindeki Bosten Gölü sayılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder