5 Ekim 2009 Pazartesi

Haber Köşesi Güney Afrika'da üretim Durdu, Altın Rekor Kırdı LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF

Haber Köşesi Güney Afrika'da üretim Durdu, Altın Rekor Kırdı LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF
Güney Afrika'da madencilik şirketinin üretimini durdurması ve ABD Merkez Bankasının (FED), faizlerde yüzde 0.50'lik yeni bir indirime daha gidebileceği beklentisiyle altının onsu dün 922 dolarla yeni rekora imza attı.
Platinin ons fiyatı da 1.6 dolarla rekor kırdı, uzmanlar kısa vadede altının onsunun 950 doları görebileceğini belirtiyor. ABD'de faiz indirimlerinin süreceği beklentisinin yanı sıra, avro/dolar paritesindeki artış, arza ilişkin kaygılar ve petrol fiyatlarının yükselmesi de altın fiyatlarını rekora taşıyan nedenler arasında gösteriliyor.
GÜNEY AFRİKA'NIN ETKİSİ: Dünyanın en büyük ikinci üreticisi olan Güney Afrikalı madencilik şirketinin enerji açığı nedeniyle üretimini durdurması fiyat artışında etkili oldu. Wall Street'in ABD'de faiz oranlarının daha fazla düşeceği yönündeki tahminleri, doların zayıflığı ve petrol fiyatlarının varil başına 90 doların üzerine çıkması değerli metallerin fiyatlarının yükselmesinde etkili olmaya devam ediyor. Londra'da spot altın külçe piyasası rekor kırarak 1 ons'u 921.30 dolar oldu. Bu ayın başlarında ulaştığı zirve olan 914 doları aştı. Platin de Güney Afrika'daki üretim sorunları nedeniyle 1 ons'u 1640 dolardan tüm zamanların en yüksek değerine çıktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder