5 Ekim 2009 Pazartesi

Rusya Federasyonu LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF

Rusya Federasyonu LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF
Rusya Federasyonu 1991'de SSCB'nin dağılması sonucu kurulmuş bir ülkedir. Rusya, doğal kaynaklar bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biridir, ülke; petrol, doğal gaz, turba ve kömür gibi enerji kaynakları ve boksit, bor, altın, elmas, platin, fosfat, krom gibi madenler bakımından da çok zengindir. Ayrıca 763 milyon hektarı aşan orman alanı ile orman arazisi genişliği bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Baykal Gölü 24 bin km3 tatlı su kapasitesi ile dünyanın önemli tatlı su kaynakları içinde yer almaktadır. Nükleer ve hidroelektrik enerji üretiminde dünyada beşinci sıradadır.
Tundra-tayga kuşağı olarak adlandırılan Rusya Federasyonunun % 70'ten fazlasını oluşturan kuzey bölgeleri petrol, doğal gaz, kömür, altın, kereste, tatlı su kaynakları ve hidroelektrik enerji potansiyeli bakımından zengindir.
Rusya ekonomisinin temelini petrol ve doğal gaz oluşturmaktadır. Rusya Federasyonu doğal gaz rezervlerinin büyüklüğü açısından dünyada ilk sırada yer almaktadır.
Rezervlerin tahmini olarak toplamı 48 trilyon m3 yıllık doğal gaz üretimi ortalama 600 milyar metreküptür. Bu üretimin yaklaşık 1/3'ünü Almanya, İtalya,* Fransa, Finlandiya ve Türkiye'ye ihraç etmektedir.
Rusya'nın ihraç ettiği doğal gaz bölgesel ve uluslararası sorunlara yol açmaktadır. Özellikle bazı ülkelerle Rusya arasında doğal gaz bedellerinin ödenmesi konusunda anlaşmazlıklar çıkmaktadır. Örneğin, Ukrayna ve Beyaz Rusya'nın Rusya'ya olan borçları nedeni ile doğal gazın Avrupa'ya taşınmasında sorunlar yaşanmaktadır.
Rusya, dünyadaki petrol üretiminin yaklaşık % 10'unu gerçekleştirmektedir. 140 milyar ton olan dünya rezervleri içinde Rusya'nın payı 6 milyar 609 milyon ton seviyesindedir. Petrol rezervlerin % 80 Sibirya'da, % 20'si üral, Volga gibi bölgelerde bulunmaktadır. 2004 yılında Rusya Federasyonu'nda 460 milyon ton ham petrol üretilmiş ve bunun 277 milyon tonu ihraç edilmiştir. Rusya petrol ihracatını çoğunlukla Baltık Denizi ve Karadeniz'de yer alan terminaller aracılığı ile yapmaktadır. Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan'dan sonra dünyanın en büyük ikinci petrol ihracatçısıdır. İhracatının büyük bir kısmını petrol ve doğal gaz oluşturduğu için dünya piyasalarındaki değişmeler ve dalgalanmalar Rusya ekonomisini önemli ölçüde etkilemektedir, uluslararası piyasalarda petrolün ve doğal gazın fiyatı yükseldikçe ekonomideki büyüme hızlanmakta, fiyatlar düştükçe ekonomi küçülmektedir.
Rusya dünyada kömür rezervleri bakımından üçüncü sırada yer alır. Yıllık üretimi yaklaşık 270 milyon tondur. Rusya'daki ilk demir yollan da kömür üretim ve dağıtımına bağlı olarak gelişme göstermiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder