5 Ekim 2009 Pazartesi

Su Sorunu LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF

Su Sorunu LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF
Günümüzde artan nüfusa bağlI olarak su kullanImInın artması ve iklim değişiklikleri sonucu su havzalarının daralmasıyla; su kaynaklarının kullanımı ve paylaşımı önem kazanmıştır.
Dünya genelinde su sıkıntısı çeken 26 ülkeden 14’ü Orta Doğu’da yer almaktadır. Bu bölgede su rezervi bakımından en avantajlı ülke Türkiye’dir. Türkiye’nin güneyinde yer alan ülkeler iklim özellikleri ve coğrafi konumlarından dolayı aşırı buharlaşma neticesinde su sıkıntısı çekmektedirler.
Orta Doğu’da su sorunu zaten çok az bulunan su rezervi ve kaynaklarından değil, ülkeler arasında ortak kullanıma açık olan su rezervlerinin paylaşımından kaynaklanmaktadır. Ortak kullanıma açık olan bu akarsuların en önemlileri; Nil, Fırat, Dicle nehirleridir. Nil Nehri
hariç tutulursa Orta Doğu bölgesinde yer alan sınır aşan akarsuların tümü Türkiye’yi ilgilendirmektedir. Orta Doğu’da ortak su kullanımından kaynaklanan su sorunu Suudi Arabistan ve Arap Yarımadasının güneyindeki ülkeler dışında, tüm ülkeleri ilgilendirmektedir. Zaman zaman savaşa kadar giden bu anlaşmazlıklar tüm Orta Doğu’da barış ve huzuru bozmaktadır. Örneğin, Orta Doğu’da önemli su kaynaklarından biri olan Suriye’ye ait Golan tepeleri ısrail tarafından işgal edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder