10 Mart 2009 Salı

3.İklim TÜRKİYE EKONOMİSİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER LİSE 11.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 3.SINIF

3.İklim TÜRKİYE EKONOMİSİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER LİSE 11.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 3.SINIF

Sadece çöl ikliminin görüldüğü bir bölgede yaşadığınızı düşününüz. Acaba zeytin, incir, turunçgil, çay gibi çok çeşitli tarım ürünlerini yetiştirebilir miydiniz? Bu ürünlere dayalı sanayi faaliyetleri gelişir miydi? Bu alanda hidroelektrik santralleri kurmak mümkün olur muydu? Şüphesiz bu faaliyetleri gerçekleştirmeniz oldukça güç olurdu. Çünküiklim bir yerde yapılan ekonomik faaliyetler üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. İklim ülkemizdeki ekonomik faaliyetleri doğrudan ya da dolaylı şekilde etkilemiştir. Ülkemizin mevcut konumundan kaynaklanan farklı iklim özellikleri ekonomik faaliyetlerin de çeşitlenmesini sağlamıştır. İklimin ülkemizdeki ekonomik faaliyetler üzerindeki etkisini bazı örneklerle inceleyelim.

İklim çeşitliliği, ülkemizde çok çeşitli tarım ürünlerinin yetiştirilmesine imkân sağlamıştır. Tarım ürünlerinin çeşitliliği ve üretimin fazla olması, tarıma dayalı endüstri kollarının da gelişmesini sağlamıştır. Ürünlerin bir kısmı yurt içinde tüketilirken bir kısmı da (fındık, incir, tütün vb.) ihraç edilerek ekonomiye katkı sağlanır.

Ülkemizin turistlik faaliyetleri üzerinde iklimin önemli rolü vardır. Farklı mevsimlerin yaşanması önemli avantajlar sağlar. Buna bağlı olarak Ege ve Akdeniz kıyılarında plaj turizmi gelişmişken yükseltinin kış sporları için uygun olduğu dağlarda ise kayak turizmi gelişmiştir.

Turizme bağlı olarak oluşan iş kolları ülkemiz için önemli bir gelir kaynağıdır. Bu yolla her yıl ülkemize önemli miktarda döviz sağlanmaktadır. Örneğin, 2005 yılında turizm sektöründen 18,1 milyar dolar gelir elde edilmiştir.

Ülkemizde ikim şartlarının uygun olduğu yerlerde orman örtüsü ve buna bağlı olarak çeşitli sanayi faaliyetleri gelişmiştir.

İklim şartları sanayi faaliyetlerinin gelişmesinde önemli bir role sahiptir. Özellikle uygun iklim şartlarının yaşandığı, ulaşım ve pazarın da uygun olduğu yerlerde sanayi faaliyetleri yoğunlaşmıştır.

İklim şartlarının ekonomi üzerindeki olumsuz etkisini asgari düzeye indirmek için hangi önlemler alınabilir?

Tarım da sulama yaygınlaştırılabilir. Enerji hatları yerin altına taşınabilir. Farklı turizm türleri ve farklı bitki türleri geliştirilebilir. Yollarımızda iyileştirmeler yapılabilir.

COĞRAFYA 11 DERS KİTABI
COĞRAFYA 11 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder