8 Mart 2009 Pazar

Etkinlik sayfa 78 LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF

Etkinlik sayfa 78 LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF

1.Türkiye demir yolu ulaşım ağının gelişimini etkileyen faktörleri araştırınız. Bulduğunuz sonuçları sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız.

Demir yolları ulaşım ağının gelişimini etkileyen faktörlerin başında coğrafi koşullar ön plana çıkar.Özellikle yer şekillerinin aşırı engebeli olduğu alanlarda demir yolu ulaşımı sınırlı bir gelişim göstermektedir.Demir yollarının önem kazanmasında yine hinterlandı geniş olan bir limana ulaşması ,demir çelik endüstrisi,kömür yatakları ,uygun yer şekilleri,iklim şartları ön plana çıkan özelliklerdir.

2.Deniz limanlarının niçin güçlü bir demir yolu ve kara yolu ağına ihtiyaç duyduğunu araştırınız ve örnekler üzerinden çıkarımlarda bulununuz.

Limanlarımız önemli ithalat ve ihracat noktalarımızdır.Ülke ekonomisi için son derece önemli noktalardır.Bu noktaların gelişmiş bir demir yolu ve kara yolu ile desteklenmesi bu limanlarımızın gelişimlerine büyük fayda sağlar.Kapasitelerini arttırır.Liman inşaatı son derece masraflı bir olaydır mevcut limanlar uygun alanlara yani kıyı ile iç kesim arasında ulaşım hizmetlerinin iyi olduğu noktalara yapılmalıdır mevcut limanlardan en iyi ve kapsamlı şekilde faydalanmak ülke menfaatinedir.Bu sebeple bu limanlar kesinlikle kara yolu ve demir yolu ulaşım ağları ile desteklenmelidir.Ereğli ,İskenderun,İstanbul İzmir Limanları örneklendirilebilir.

3.Türkiye’deki havalimanlarının yer seçimlerindeki coğrafi faktörleri araştırınız.

Türkiye de hava limanlarının yapımında dikkat edilen coğrafi koşulların başında iklim koşulları gelmektedir.Yine arazi yapısı olarak doğal pist özelliği gösterebilecek noktalar hava alanı yapımında önemli bir avantajdır.Aksi takdirde ciddi maliyet artışları görülebilir.Hava alanı inşaat ve işletme maliyetlerinin artması ulaşım hizmetlerinin aksamaya uğraması ekonomik kayıplara yol açar.Bu noktada hava alanı yapımlarında önemli geçiş noktaları nüfus, potansiyeli yüksek olan ticaret ,sanayi ve turizm bölgeleri tercih edilmelidir.

COĞRAFYA 12 DERS KİTABI ETKİNLİKLERİ
COĞRAFYA 12 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF ÖDEVİ
LİSE 4 COĞRAFYA
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder